NIJMEGEN - Met veel dank aan Dennis de Nooijer heeft Ajax zondag in de eredivisie Feyenoord achter zich gehouden. De Nooijer, aanvaller van NEC, miste in Nijmegen tegen Ajax na rust een reuzenkans bij een 1-0-voorsprong. Zo kreeg de slap begonnen formatie van trainer Koeman de kans alsnog te winnen: 1-2. "Ik vroeg ze in de rust: spelen jullie voor de Champions League of voor de middenmoot?"

Bekijk video

De trainer kreeg geen duidelijk antwoord op zijn vraag waarom Ajax tegen NEC zo zwak begon. De eerste twintig minuten waren duidelijk voor NEC, dat via Ajax-huurling Hersi verdiend op voorsprong kwam. "We gaven het heft uit handen", had Koeman geconstateerd. "We waren minder agressief, moesten steeds verder naar achteren. Hersi kreeg ook veel te veel ruimte."

Hersi

Die middenvelder, voor wie bij Ajax door de grote concurrentie geen plaats meer is, was voor rust geregeld gevaarlijk. De slordig handelende Ajax-defensie had regelmatig geen vat op hem. Vooral Yakubu, de vervanger van de geschorste Chivu, ging enkele keren in de fout, ook bij het doelpunt.

Van der Vaart

In de voorste linie speelde gelegenheidsspits Van der Vaart een matige wedstrijd, mede door een gebrek aan steun. Aangezien spits Ibrahimovic een schorsing uitzit, moesten Van der Meyde (vanaf links), Litmanen en Pienaar (rechts) Van der Vaart bedienen. Dat lukte pas na de rust enigszins. Toen Koeman zijn manschappen in de kleedkamer tot leven had gewekt, lieten zij zien dat Ajax terecht hoger staat dan NEC.

Maxwell

Toen Ajax eenmaal ging aandringen, kon NEC weinig meer uitrichten. Ajax schrok alleen nog toen Maxwell zich verslikte in een bal en De Nooijer vrij voor Lobont verscheen. Mede door een ultieme sliding van Maxwell kon de aanvaller niet scoren. "Een cruciaal moment", vond zowel Koeman als NEC-trainer Neeskens. "Als hij had gescoord, hadden we de kans om minimaal een punt te halen", stelde Neeskens, die door de andere resultaten van de sub-toppers tevreden kon vaststellen dat zijn ploeg nog steeds in de race is voor een plaats in de UEFA Cup.

Koeman

Koeman weet, met Feyenoord-PSV in aantocht, dat zijn ploeg ondanks de mindere vertoning in de Goffert de aangewezen kandidaat is voor de kwalificatieronde voor de Champions League. Komend weekeinde speelt Ajax thuis tegen degradatiekandidaat De Graafschap. Koeman zal de spelers opdragen dan anders te starten dan zondag, toen Ajax het zichzelf moeilijk maakte. "Het begin bepaalt de wedstrijd."

Venijn

In Nijmegen zat het venijn aan het eind, toen Ajax via Litmanen en Maxwell drie punten binnenhaalde. De score had gemakkelijk hoger kunnen uitvallen, als Ajax tenminste had gewild. De ploeg was echter geschrokken van de eerste helft en vond het belangrijker om geen goals meer tegen te krijgen. Van der Vaart (twee keer) en Sikora sprongen ronduit laks om met hun kansen. Overigens was het gerechtigheid dat de 1-3 niet viel; daarmee had Ajax echt te veel gekregen.