LONDEN - Op eigen kracht verzekerde Chelsea zich zondagtijdens de laatste speelronde in de Premier League van een plaatsin de voorronde van de Champions League. De Londense ploeg sloeg opeigen veld de laatste aanval van Liverpool af: 2-1. Daardooreindigde Chelsea op de vierde plaats, achter kampioen ManchesterUnited, runner up Arsenal en Newcastle United, dat ook in devoorronde van de Champions League uitkomt.

West Ham daalt met West Bromwich Albion en Sunderland af naar defirst division. De ploeg van interim-coach Brooking speelde zondagmet 2-2 gelijk tegen Birmingham City. Bolton Wanderers, dat met 2-1won van Middlesbrough, ontsnapte aan degradatie.

Blackburn Rovers komt met Liverpool in het UEFA-bekertoernooiuit. De ploeg eindigde op de zesde plaats dankzij een ruime zege opTottenham (4-0) en door de nederlaag van concurrent Everton thuistegen Manchester United (1-2).

Topscorer

In die laatste wedstrijd maakte Ruud van Nistelrooij in de 79eminuut het winnende doelpunt uit een strafschop, nadat Beckhameerder de gelijkmaker voor zijn rekening had genomen. Het was dee competitietreffer en het 44e doelpunt in het seizoen voor devoormalige spits van PSV. Hij kroonde zich daarmee tot topscorervan de Premier League, goed voor de Gouden Schoen in Engeland.

Chelsea, met Melchiot en Hasselbaink in het basisteam, kwam inde bij vlagen grimmige wedstrijd tegen Liverpool eerst opachterstand door een vroege treffer van Hyypia (ex-Willem II).

Dankzij Gronkjaer leidde de thuisploeg na een half uur alweer met-1. De oud-Ajacied liet eerst Desailly scoren en bracht daarnazelf de tweede treffer op zijn naam. Voor een vliegende tackle opLe Saux kreeg international Gerrard van Liverpool in de laatsteminuut de rode kaart.

Sunderland nam als hekkensluiter van de Premier League afscheidmet een royale nederlaag tegen Arsenal. Ljungberg scoorde driekeer. Bergkamp viel uit, Van Bronckhorst viel in bij de Gunners.