ROTTERDAM - Na een week waarin De Kuip het toneel was van twee concerten van Bruce Springsteen onderstreepte Pierre van Hooijdonk zondag nog maar eens wie bij Feyenoord 'The Boss' is. De vrijdag in hoger beroep vrijgesproken spits wees zijn ploeg in het gewonnen thuisduel met RKC (2-1) via een benutte vrije trap opnieuw de weg in de bizarre race om de tweede plaats.

Smetje op de alweer twaalfde opeenvolgende zege was de uitslag van het duel tussen NEC en Ajax, waarin de Amsterdammers in de tweede helft een achterstand ongedaan maakten (1-2). Drie wedstrijden voor het einde van de competitie heeft Feyenoord nog steeds een punt minder dan de rivaal uit de hoofdstad. Ajax moet het nog opnemen tegen De Graafschap (thuis), Twente (uit) en Heerenveen (thuis). Feyenoord treft kampioenskandidaat PSV (thuis), Willem II (uit) en Roda JC (thuis).

Wisselingen

In navolging van overwinningen na de winterstop tegen NEC, NAC, De Graafschap, RBC, Vitesse en FC Utrecht hield Feyenoord zijn fans weer lang in spanning. Bij afwezigheid van de geblesseerde Gerard de Nooijer en zijn eerste vervanger Loovens promoveerde trainer Bert van Marwijk wisselspeler Gyan als centrale verdediger. De weinig gelukkige keuze van de oefenmeester bleef op soms miraculeuze wijze zonder gevolgen.

Hoogendorp

Na een gelijke ruststand (1-1), doelpunten van Van Diemen (5e) en Kalou, verscheen Hoogendorp tot drie keer toe alleen voor doelman Lodewijks. Ook Janssen mocht helemaal vrij vanaf vijf meter proberen raak te schieten. Beide spitsen bleven falen. De vorig jaar nog als tweede doelman van PSV acterende Lodewijks hield zijn nieuwe werkgever overeind en gaf Van Hooijdonk de gelegenheid het duel in de 77e minuut alsnog vanuit een vrije trap te beslissen.

Jol

Trainer Martin Jol van RKC had het zich nog zo voorgenomen. Maar bij het horen van de naam van Van Hooijdonk kon hij toch niet meer op zijn tong bijten. "Goede voetballer hoor, die Van Hooijdonk. Volgens mij is hij ook terecht vrijgesproken. Maar waar ik me aan stoor is dat niemand het over Peter van den Berg heeft."

"Dat terwijl de zaak van Van den Berg veel overeenkomsten kent met de zaak Van Hooijdonk. De scheidsrechter zegt in beide gevallen dat ze schuldig zijn. De televisiebeelden wijzen niets uit. Maar Van den Berg wordt wel geschorst. Dat terwijl Henk Vos van RBC nog heeft verklaard dat Peter niets heeft gedaan. Ja, dan spreek ik over klassejustitie. Al neemt niet weg dat we hier met 3-6 hadden moeten winnen. Hoogendorp is onze topscorer. Zoals hij hier afrondde, kan ik het echter nu nog. En dan was ik vroeger nog verdediger."

Van Marwijk

Trainer Van Marwijk had begrip voor de woede van Jol. Als trainer van Fortuna Sittard bespeurde hij ook wel eens een verschil tussen de benadering van de topdrie en de rest. "Van den Berg had volgens mij ook wel vrijgesproken kunnen worden", aldus de oefenmeester van Feyenoord, die opnieuw tijdens een wedstrijd een paar jaar ouder werd. "Wat een wedstrijd weer en wat een ontknoping. Dit is niet goed voor het hart, maar we leven nog. Blijven hopen op een misstap van Ajax dus."