STRUMICA - De Nederlandse volleyballers hebben bij de tweedefase van het EK-kwalificatietoernooi in het Macedonische Strumicade tweede overwinning behaald. Het team van bondscoach BertGoedkoop won met 3-0 (25-16 25-19 25-14) van het gastland. In hetopeningsduel versloeg Oranje Slovenië met 3-1.

Door de verrassende nederlaag van het nog ongeslagen Spanjetegen de Slovenen heeft Nederland weer uitzicht op de eerste plaatsin de groep. Bij winst zondag in de laatste wedstrijd tegen deSpanjaarden plaatst Oranje zich als groepswinnaar voor het EK. Bijeen nederlaag kwalificeert de ploeg zich waarschijnlijk als een vande twee beste nummers twee ook, maar is daarbij nog wel afhankelijkvan de resultaten in de andere poules.

Onverwachte kans

"Ik ben heel tevreden met het niveau dat we halen",concludeerde Goedkoop. "Het EK is al heel dichtbij, maar we hebbennu een overwachte kans gekregen om als eerste in de groep teeindigen. Al ben ik niet verbaasd over het optreden van Spanje. Zekampen net als wij duidelijk met vermoeide spelers aan het eindevan het seizoen. Maar we zijn het nu wel aan onze stand verplichtom deze kans te pakken."

Hoewel vooraf het zeer fanatieke publiek in Macedonië werdgevreesd, kreeg Oranje de zo'n achthonderd toeschouwers snel stil.De thuisploeg kon in het begin nog wel bijblijven, maar halverwegede eerste set nam Nederland snel afstand. Ook de partijdigelijnrechters konden, dankzij de goede leiding van de Slowaaksescheidsrechter, niet voorkomen dat de ploeg van Goedkoop de klussnel kon klaren.

"Een prettige overwinning", vond spelverdeler Nico Freriks,die volgend seizoen wellicht het Belgische Maaseik verruilt voorOmniworld. "Dat we nu ook nog eerste kunnen worden, maakt hethelemaal mooi. Al blijft Spanje een goede ploeg."

Onnodig risico

In tegenstelling tot het eerste duel met Slovenië (3-1) bleefGuido Görtzen buiten de basis. De Limburger heeft last van de knie.Het gewricht is na een zwaar seizoen in Italië overbelast. Hij werdvervangen door Allan van de Loo. Görtzen verwacht dat hij zondagwel inzetbaar is en wil zonodig met pijnstillers spelen. MaarGoedkoop beslist pas zondag in overleg met de medische staf of hijGörtzen zal opstellen. "Het heeft geen zin om onnodig risico tenemen."