TURIJN - Juventus heeft voor de 27e keer de landstitel in Italië bemachtigd. De Turijnse club speelde zaterdag thuis gelijk tegen Perugia, 2-2. Door het gelijke spel van Inter Milan tegen Parma (1-1) bleef de marge op acht punten op twee speelronden voor het einde.

Juventus werd zaterdag voor de vijfde keer kampioen in negen jaar. Met 27 landstitels in de 105-jarige historie van de club is Juventus recordhouder in Italië. "De felicitaties zijn verdiend", meende Inter-trainer Cuper. "Juventus was gedurende het seizoen de meest constante ploeg."

Erevoorzitter Giovanni Agnelli mocht de nieuwe triomf van zijn grote liefde niet meer meemaken. De grootste en beroemdste fan van Juve overleed eerder dit jaar op 81-jarige leeftijd. Uit respect voor de invloedrijke ondernemer en politicus is over zijn vaste zitplaats in het stadion een clubshirt gedrapeerd.

Strafschop

Tegen Perugia nam de thuisclub na 25 minuten de leiding door Trezeguet uit een strafschop. Elf minuten later maakte Miccoli gelijk voor Perugia. Eén minuut na de rust bracht Di Vaio de Oude Dame weer op voorsprong, 2-1. Grosso maakte in blessuretijd alsnog gelijk. Na het eindsignaal vierden de spelers van Juventus, onder wie Edgar Davids, een spontaan feestje voor eigen publiek.

Familieleden mochten meedoen op het veld, maar fans waren niet welkom tijdens de ereronde. Woensdag komt Real Madrid naar stadion Delle Alpi voor de return in de halve finales van de Champions League. Om het veld niet al te zeer te beschadigen, had het bestuur van Juventus vooraf de aanhang opgeroepen het speelterrein niet te betreden bij een gunstige afloop van de titelrace. Aan dat dringende verzoek werd geheel voldaan.

Nerveuze wedstrijd

Met de sterspelers Nedved en Del Piero uit voorzorg op de bank speelde Juventus een nerveuze wedstrijd in de gestaag neervallende regen. Trainer Lippi en zijn manschappen waren met hun gedachten al min of meer bij de kraker tegen Real Madrid, dat vorige week krap met 2-1 won van de Oude Dame. Na afloop van de ietwat teleurstellende 2-2 tegen de middenmoter vertrokken de hoofdrolspelers van Juventus zaterdag snel naar huis.

"Ik duik meteen mijn bed in", liet de Franse international Thuram weten. "Twee landstitels in twee jaar is een prachtige prestatie, maar het kampioensfeest vieren we later wel. Alles staat nu in het teken van Real Madrid."

Behalve Inter kwam ook AC Milan niet tot winst. De ploeg van Clarence Seedorf verloor met een verzwakt team met 1-0 bij Brescia. Inter en AC Milan treffen elkaar dinsdag voor de return in de Champions League. Vorige week stelde de derby ernstig teleur: 0-0. Bij Inter keert topscorer Vieri mogelijk terug na een knieblessure.