ROME - Voor Martin Verkerk is het tennistoernooi in Rome voorbij. De Nederlander verloor vrijdag in de kwartfinale van het Masters-evenement van Jevgeni Kafelnikov. De 29-jarige Rus nam met -3 en 7-5 revanche voor de nederlaag tegen de Nederlander eerder dit jaar tijdens de finale van het indoortoernooi in Milaan.

Verkerk was in de Italiaanse hoofdstad aan een goede reeks bezig. De Nederlander, in het kwalificatietoernooi begonnen, begon vrijdag echter tegen de ervaren Kafelnikov moeizaam. Waar in eerdere partijen tegen Roddick en Nieminen zijn opslag een machtig wapen bleek, kon hij tegen de Rus moeilijk in het juiste ritme komen.

Kafelnikov

Verkerk kwam in de eerste set snel achter met 2-0, herstelde zich en kwam terug tot 3-3. In de achtste game braken drie dubbele fouten hem op. Dat bracht Kafelnikov op 5-3 en de Rus maakte de set vervolgens af.

Ook in de tweede reeks had Verkerk moeite om bij te blijven. Maar het patroon uit de eerste set herhaalde zich. Toen Kafelnikov op 5-4 voor een plaats in de halve eindstrijd mocht serveren, brak de Nederlander terug. Verkerk ging vervolgens zelf weer bij zijn service in de fout.

Op deuce faalde zijn opslag opnieuw opzichtig, waardoor hij zijn tegenstander aan een voorsprong hielp. Kafelnikov liet die meevaller niet onbenut. Hij is in Rome de eerste Rus bij de laatste vier sinds Andrei Tsjesnokov in 1993. Zelf was Kafelnikov in het verleden nooit verder gekomen dan de derde ronde.