ZEIST - Jeu Sprengers is ook de komende drie jaar bondsvoorzitter van de KNVB. De Limburger stond maandag tijdens de bondsvergadering van de KNVB in Zeist nauwelijks stil bij de verlenging van het bestuurschap. Hij sprak in het openingswoord van de conferentie zijn zorg uit over de mentaliteit en verdeeldheid in en rond het Nederlands elftal.

"De zwarte dag in Dublin heeft ons duidelijk gemaakt hoe vanzelfsprekend wij het als hoog gekwalificeerd voetballand hebben gevonden om altijd aanwezig te zijn op een groot toernooi", aldus Sprengers over de nederlaag tegen Ierland.

"We moeten ons afvragen of het een bedrijfsongelukje was of niet. Het blijft normaal dat landen als Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland boven ons staan in de Europese ranking. Maar het is niet normaal dat teams uit Portugal, Griekenland en Rusland ons voorbij streven. In die landen wordt zichtbaar meer uit de spelers gehaald. Als deze trend zich voorzet, vallen we uit de top vijftien van Europa."

"Een schamele voordeel is nu dat we eindelijk zijn wakker geschud. Er is sprake van een chronische overschatting die ons land harder treft dan andere landen. Er past ons een andere rol want het schort aan mentaliteit."

"Als bondsvoorzitter doe ik richting de sectie betaald voetbal een dringend appèl op het aanstellen van een bondscoach die het inzicht heeft het beste uit het aanbod van de bschikbare internationals te halen. Een bondscoach die alleen wil werken met spelers die bereid zijn alles te geven op basis van talent en wilskracht."

Bezigheidstherapie

"Ik begrijp dat er nu spelers zijn die een voorkeur hebben voor bezigheidstherapie. Ik vraag mij in alle oprechtheid af of dit soort spelers nog wel geschikt is voor Oranje. De chemie van spelers is volgens mij belangrijker dan de optelsom van - op papier - de beste individuen."

Trots

"Wie de bondscoach moet worden, is wat mij betreft niet het punt van discussie. Het gaat vooral om de analyse van de afgelopen jaren."

"Het is toch zonde dat allerlei stromingen, variërend van de Nederlandse school met Cruijff en Jansen, de academische school met Adriaanse en Van Gaal en de mixture van scholen met Michels en Advocaat, als exponenten elkaar betwisten", aldus Sprenger die hoopt zo snel mogelijk weer trots op het Nederlands elftal te kunnen zijn.

/SPORTFrank de Boer schakelt zijn advocaat inKNVB spreekt orgie Oranjespelers tegen