DEN HAAG - Burgemeester Deetman van Den Haag heeft vrijdag harde kritiek geuit op de voetbalbond KNVB. De bond gedraagt zich volgens de burgemeester onverantwoordelijk, omdat zij niet wil meewerken aan verplaatsing van de wedstrijd Go Ahead Eagles - ADO Den Haag van komende zondag in Deventer, waarbij ADO kampioen kan worden van de eerste divisie.

Deetman stelt dat alle betrokkenen behalve de KNVB de wedstrijd naar volgende week zondag willen verplaatsen. In dat geval kan ADO volgende week vrijdag in eigen stadion naar alle waarschijnlijkheid het kampioensfeest vieren na de thuiswedstrijd tegen Veendam, en is zondag geen grote politieinzet in zowel Deventer als Den Haag nodig. Bij verplaatsing zou ook geen sprake zijn van competitievervalsing.

Onverantwoordelijk

"De KNVB heeft zich volstrekt onverantwoordelijk gedragen. De wedstrijd had een week kunnen worden verplaatst, maar de KNVB was niet te bewegen", zei burgemeester Deetman.

Er dreigen problemen met supporters. Aanhangers van ADO Den Haag hebben de 386 beschikbaar gestelde kaartjes teruggestuurd naar Go Ahead Eagles. De Haagse supporters vinden dat aantal veel te laag en de directie en supportersvereniging van ADO en Deetman steunen hen in die mening. De boze fans willen nu op eigen gelegenheid met achthonderd tot duizend man naar Deventer afreizen.

Deventer

De gemeente Deventer meldde eerder de supporters bij de stadsgrenzen te willen opwachten, maar de politie zei vrijdag niets van deze regeling af te weten. "Wij zien dit duel gewoon als een risicowedstrijd en we zijn op alles voorbereid. Over het tegenhouden bij de stadspoorten is bij ons niets bekend", meldde een politiewoordvoerster.

Vrijdagavond kondigt burgemeester J. van Lidth de Jeude verregaande veiligheidsmaatregelen af om problemen in de binnenstad te voorkomen. Tot die tijd doet de gemeente geen uitspraken over de aanpak van supporters.