UTRECHT - Een nipte minderheid in de Utrechtse gemeenteraad laat op korte termijn een contra-expertise uitvoeren naar het reddingsplan voor FC Utrecht dat het college van burgemeester en wethouders woensdag heeft gepresenteerd. Onderdeel van dat plan is een lening van 25 miljoen euro van de gemeente Utrecht aan bouwbedrijf Midreth, die daarmee in staat wordt gesteld om stadion Galgenwaard te kopen.

De oppositiepartijen ChristenUnie, GroenLinks, SP, Burger & Gemeenschap, D66 en collegepartij VVD willen zich extern laten adviseren over de juridische en financiële risico's van de voorgestelde constructie. Zo zetten ze onder meer vraagtekens bij de garantstelling van de gemeente Utrecht voor het betalen van de huur door FC Utrecht aan Memid, de dochteronderneming van Midreth die eigenaar wordt van het stadion. Ook willen ze weten welke zekerheden in de vorm van hypotheek- en pandrechten de gemeente daarvoor terugkrijgt.

Een eerste voorstel van de ChristenUnie voor het uitvoeren van een tegenonderzoek werd donderdagavond tijdens de raadsvergadering met 22 tegen 20 stemmen verworpen. De voorstemmers hebben vervolgens vrijdag besloten dat ze de contra-expertise zelf laten uitvoeren. De kosten betalen ze uit hun fractiebudgetten. Het onderzoek moet klaar zijn voor 27 mei. Dat is de dag waarop de gemeenteraad tijdens een extra raadsvergadering een oordeel over het reddingsplan moet vellen.