ROTTERDAM - Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk is vrijgesproken door de beroepscommissie van de KNVB. Dat betekent dat de rode kaart die hij kreeg in de bekerwedstrijd tegen Ajax van april terzijde is gelegd en hij niet hoeft te vrezen voor een schorsing. Feyenoord-trainer Bert van Marwijk en de aanvaller zelf noemen de bindende uitspraak gerechtigheid.

De schorsing die de tuchtcommissie afgelopen week uitdeelde, drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk, is van de baan. Van Hooijdonk kan meespelen tegen RKC Waalwijk (zondag) en PSV (week later). Voor scheidsrechter Luinge was het de tweede keer in korte tijd dat de KNVB een rode kaart van hem ongedaan maakte. De eerste keer was dat het geval bij PSV-aanvaller Kezman.

Overtreding

Van Hooijdonk sprak vanaf het begin tegen dat hij een overtreding had gemaakt op Ajacied Jelle van Damme. "Daarom ging ik ook in beroep", zei hij vrijdag, toen hij op de hoogte was gebracht van de vrijspraak. "Gerechtigheid", zei hij daarover.

Luinge

Luinge gaf Van Hooijdonk in de bewuste wedstrijd rood op aanwijzing van zijn assistent Pool. Die had de spits een trappende beweging zien maken naar Van Damme. De Ajacied zei direct na de wedstrijd tegenover de pers dat hij niet geraakt was, maar hield tijdens de zittingen bij de tuchtcommissie en de beroepscommissie vol dat hij wel was geschopt.

TV-beelden

Van Hooijdonk twijfelt vooral aan de waarneming van Pool. "Zijn verklaring van donderdag strookte niet met die van een week geleden. Ik denk dat hij het zelf niet heeft waargenomen. Als je de indruk wilt wekken dat het wel zo is, moet je elke keer goed nadenken over wat je zegt."

Aanvoerder Paul Bosvelt was verbaasd over de vrijspraak. "Ik vond het vreemd dat ze tot een eis van vier wedstrijden kwamen, maar mede daardoor had ik hier geen rekening mee gehouden. Vrijspraak is gezien de tv-beelden wel terecht, al ben ik natuurlijk niet geheel objectief."

Van Marwijk

Trainer Van Marwijk wilde weinig kwijt over de zaak. "Opgelucht en gerechtigheid. Dat wil ik erover zeggen. Meer niet." Van Hooijdonk was donderdagavond na afloop van de bijeenkomst in Zeist al vrij optimistisch geweest. "Deze commissie ging veel meer in op de commentaren van Van Damme van direct na de wedstrijd in de krant. Dat gebeurde vorige week nauwelijks."

De beroepscommissie vond dat er geen sprake was van opzet: "Alle verklaringen passen in het verhaal waarin Van Damme op de voet stapt van Van Hooijdonk en de Feyenoorder vervolgens zijn voet wegtrekt. In de ogen van de commissie van beroep is die beweging van Van Hooijdonk niet strafbaar."