WAARDENBURG - De 51e Olympia's Tour begint 17 mei in Ossendrecht. Dat mag een wonder heten. Vraag voorzitter Wim van Drunen naar het financiële plaatje van de oudste Nederlandse rittenkoers en hij komt met een kernachtige typering: "Een regelrechte ramp." Een anonieme weldoener redde Olympia's Tour voor een jaar.

Het etappeschema werd donderdag bij een van de subsponsors (autobedrijf Bert Story) in Waardenburg gepresenteerd. Negen etappes, te beginnen in Ossendrecht en eindigend met een prachtige rit door Limburgs heuvelland in Buchten. De presentatiegids oogt mooier dan ooit, het stichtingsbestuur heeft zich in nieuwe pakken gehesen. "En die hebben we echt niet voor één jaar gekocht."

Sponsor

Van Drunen wist zelfs de startplaats voor volgend jaar al te vertellen. "Den Bosch." Optimist is de oud-directeur van Ecco Shoes van huis uit. "We zijn in een primair stadium met een nieuwe hoofdsponsor en we hebben een plan in de la liggen dat geld kan genereren."

Redding

Over de redding van de editie van dit jaar is Van Drunen al net zo vaag. Noodgedwongen. Nadat hij 66 bedrijven persoonlijk had aangeschreven ("Resultaat nul komma nul, een schande eigenlijk. Er zaten bedrijven bij die nauwe banden hebben met de wielersport.") redde een bedrijf dat anoniem wenst te blijven de ronde. "We konden niemand vinden, zelfs niet voor kleine onderdelen, een truitje hier, een kaderplaatje daar. Maar soms komt er iets uit de lucht vallen. In dit geval een bedrijf dat een substantiële donatie heeft gedaan. In ruil daarvoor zal ik voor hen wat werk moeten verrichten."

Witte trui

De weldoener mikt niet op publiciteit. "Ze konden de witte trui krijgen, maar zeiden: geef die maar aan een goed doel. Het Juliana Fonds prijkt nu op die trui." Olympia's Tour is toegankelijk voor renners tot 27 jaar. Op de voorlopige deelnemerslijst staan negen Nederlandse ploegen en zes buitenlandse teams.

Etappeschema 51e Olympia's Tour: 17 mei: proloog Ossendrecht (5 km)
18 mei: 1e etappe Ossendrecht - Ossendrecht (139 km)
19 mei: e etappe Hoogerheide - Wateringen (159 km)
20 mei: 3e etappe Wateringen - Hoorn (162 km)
21 mei: 4e etappe Hoorn - Veendam (217 km)
22 mei: 5e etappe Nieuwleusen - Groesbeek (158 km)
23 mei: 6e etappe Groesbeek - Mierlo (100 km)
7e etappe individuele tijdrit Mierlo (23 km)
24 mei: 8e etappe: Mierlo - Buchten (156 km)
25 mei: 9e etappe: Geleen - Buchten (197 km).