BRUSSEL - PSV-voorzitter Van Raaij pleit opnieuw voor de vorming van een Belgisch-Nederlandse liga voor topvoetbal, waarin de voertaal wel het Nederlands zou moeten zijn. "Ik wil niet de Belgische taalproblemen erbij halen. In geen geval", aldus Van Raaij donderdag in een interview in het Vlaamse dagblad De Standaard.

"Als je heel de regelgeving, alle richtlijnen en heel de beleidsvoering dubbel moet doen, wordt jou organisatie alleen maar tien keer duurder. Dat is zakelijk gezien onacceptabel", zo stelt de PSV-voorzitter.

Luxemburg

"In een nieuwe competitiestructuur zitten straks misschien twee Franstalige clubs. Die zullen zich dan maar moeten aanpassen. Ook een Luxemburgse club als die zou willen meedoen."

Van Raaij noemt de vorming van een gezamenlijke topliga van zestien clubs een absolute noodzaak om het Nederlandse en Belgische voetbal te laten overleven in Europa. "Met zestien clubs in een Benelux-competitie kun je iets uitbouwen dat je kunt vergelijken met een competitie in bijvoorbeeld Frankrijk. Zoals het nu gaat, kunnen we niet verder."

Hij doelt daarbij op de grote financiële problemen van Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties en de faillissementen van diverse Belgische clubs.

Leefbaar

Nederland stuurt in de ogen van Van Raaij aan op een nivellering als iedereen blijft stellen dat er 36 profclubs moeten blijven voortbestaan. "Het is gewoon niet realistisch te denken dat die allemaal leefbaar zijn. Er is geen markt voor zoveel clubs. Het tegendeel beweren is zoveel als zeggen: Nederland moet vijf gloeilampenfabrieken hebben."

Van Raaij startte enkele jaren geleden overigens al een pleidooi voor een BeNeLiga, samen met de scheidende manager van Anderlecht, Verschueren. De revolutionaire plannen kunnen nog altijd niet rekenen op veel steun in de Nederlandse en Belgische voetbalwereld.