MILAAN - AC Milan en Internazionale hebben woensdagavond in Milaan in de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League met 0-0 gelijkgespeeld. AC, dat 'thuis' speelde tegen de stadgenoot, had Clarence Seedorf in de basis.

Voor de tweede keer in de historie troffen woensdag twee stadgenoten elkaar in de halve finale van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi. AC Milan en Internazionale, ook nog bespelers van hetzelfde stadion, bekoorden slechts de eigen aanhang. "Europa" zag een typisch Italiaans duel met dito uitslag: 0-0. In Milaan is nog niets beslist.

Eerder

Eén keer eerder bestreden stadgenoten elkaar in de halve finale van het toernooi voor landskampioenen. In 1959 gebeurde dat in Madrid, met Real als logische winnaar van Atletico. De afloop van de Milanese derby in de Champions League is na het eerste duel minder voorspelbaar. Thuisploeg Milan kreeg de betere kansen, maar Inter genoot van de rol als afwachtende partij. Volgende week, als Inter de steun heeft van het grootste deel van de toeschouwers, is het misschien andersom.

Kansen

De 9000 Inter-fans hadden woensdag aanvankelijk nog het hoogste woord. De ploeg van trainer Cuper kreeg in de beginfase de beste kansen. Dat gold met name voor Recoba, die in de zevende minuut vrij voor Dida te zacht inschoot en tien minuten later een kopbal ook al in de handen van de Milan-doelman zag belanden. Tussen beide mogelijkheden door schoot Sjevtsjenko een keer hard in vanuit de hoek van het strafschopgebied, waarop Toldo stompend redde.

De Uruguyaan Recoba vormde, bij afwezigheid van de geblesseerde Vieri, samen met de Argentijn Crespo de aanval van Inter. AC Milan miste de geschorste Ambrosini, maar coach Ancelotti kon wel weer een beroep doen op Clarence Seedorf. Die herstelde verrassend snel van een knieblessure, opgelopen tegen Ajax.

Ziedend

Na het spetterende begin van met name Inter zakte de wedstrijd in het tweede gedeelte van de eerste helft naar een middelmatig niveau, met slechts af en toe sterke staaltjes van Milans spelmaker Rui Costa. De Portugees opende de tweede helft met een ziedend schot net over het doel van Toldo. AC Milan voerde de druk op.

Kaladze brak door op links, zijn voorzet werd door Sjevtsjenko te zacht ingetikt. Sluipschutter Inzaghi zag een knappe volley, op aangeven van Rui Costa gestopt worden door Toldo.

Zelfvertrouwen

Sjevtsjenko had zijn eerdere missers na een klein uur goed kunnen maken, toen hij de vrije ruimte werd ingestuurd door Rui Costa. Het zelfvertrouwen van de Oekraïner bleek niet bijster groot. Hij schoof de verantwoordelijkheid af naar de buitenspel staande Inzaghi. Tot verbijstering van Ancelotti, die weer een kans verprutst zag worden.

Milan bleef drukken. Gattuso schoot net voorlangs, Seedorf een keer over. Ancelotti bracht Serginho, Redondo en Rivaldo, de laatste voor Sjevtsjenko die zijn krediet verspeeld had. Het veranderde niets aan de stand. De beste kans had nota bene Crespo aan de andere kant in de slotminuut. Volgende week dinsdag beginnen beide Milanese clubs gewoon opnieuw.