ROME - Martin Verkerk heeft woensdag in het tennistoernooi van Rome verrassend gewonnen van de Amerikaan Andy Roddick. De Nederlander schakelde de als vijfde geplaatste Roddick in de tweede ronde uit in drie sets: 6-7 6-3 6-4. Het toernooi in Rome maakt deel uit van de Masters-Series en heeft een prijzengeld van 2,2 miljoen euro.

Omdat Raemon Sluiter woensdagavond verloor van de Italiaan Volandri, is Verkerk de enig overgebleven Nederlander in het enkelspel. Het was de tweede keer dat Verkerk Roddick trof. In de US Open van vorig jaar verloor de Nederlander nog in drie sets.

Ongelooflijk

Woensdag in Rome moest hij alleen de eerste set, na tiebreak, afgeven. Roddick was verbaasd. "Ongelooflijk dat hij hier tweeënhalve set zijn beste tennis kan laten zien. Hij heeft me verrast al heb ik altijd respect gehad voor zijn kwaliteiten", complimenteerde de Amerikaan zijn opponent.

Verkerk zelf, 24 jaar en de nummer 68 van de wereld, zei dat de verbetering van zijn service en het gegroeide zelfvertrouwen de basis vormen voor zijn steeds betere spel. "Je moet nooit geïntimideerd zijn door je tegenstander. Mijn tactiek was agressief tegen hem te spelen en zijn backhand te zoeken omdat zijn forehand zo sterk is."

"Ik heb hard aan mijn spel gewerkt", vervolgde Verkerk. "Ik maak minder fouten en ik blijf een hele partij goed serveren, niet alleen een paar games of een set."

Verkerk schakelde in de eerste ronde ook al een Amerikaan uit: Vince Spadea. In de volgende ronde treft hij de Fin Jarkko Nieminen, die te sterk was voor de Rus Davidenko.

Sluiter

Sluiter kon zich vooral in de eerste set van zijn partij tegen de Italiaan Filippo Volandri niet met zijn opponent meten (6-1). Het gebeurde voor het eerst dat de twee in een ATP-toernooi tegenover elkaar stonden. Wellicht was het voor Sluiter de gewenning, want in de tweede ging het wel gelijk op tot 5-5. Daarna brak Volandri het Nederlandse verzet: 7-5.