ALKMAAR - Oud-turner Klaas Boot is woensdagochtend overleden. De tienvoudig Nederlands kampioen werd 75 jaar. De sportman van het jaar 1956 was na zijn eigen loopbaan nog eens ruim 27 jaar lang turncommentator bij Studio Sport. Boot heeft nog altijd het record in handen van tien nationale titels op rij, van 1949 tot en met .

Klaas Boot, die woonde in Warmenhuizen, kwam uit een echte turnfamilie. Vader Klaas Boot senior was in 1928 deelnemer aan de Olympische Spelen in Amsterdam. Later was hij zestien jaar lang trainer van de beruchte turnvereniging De Halter in Alkmaar. Zijn zoons Guus, Arie en Klaas waren alle drie goede gymnasten.

'Niks aan de hand'

Maar Klaas was de succesvolste. De specialist op het moeilijkste toestel, paard voltige, stond enerzijds bekend om zijn mooie stijl, anderzijds om zijn ijzeren doorzettingsvermogen. Een gevleugelde uitspraak van 'bijter' Boot: "Altijd verder gaan. Zolang je niet op het bot zit, is er niets aan de hand."

Op 11-jarige leeftijd begon hij zijn carrière bij De Halter. Mede door zijn onafgebroken reeks van tien nationale titels groeide hij uit tot een grootheid in de turnsport. Zijn elfde titel moest hij in 1959 laten aan Willy Jaegers, die er uitgerekend in Alkmaar met het goud vandoor ging. Voor Boot, die woensdag na een ziekbed van meerdere maanden overleed, restte zilver. Goud had hij op dat moment al genoeg.