ZEIST - De commissie van beroep betaald voetbal heeft Ajacied Christian Chivu woensdag veroordeeld tot een schorsing van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. De aanvoerder mist daardoor de eerstkomende twee competitieduels van de Amsterdammers, tegen NEC en De Graafschap. De uitspraak van de commissie is onherroepelijk.

De straf is iets milder dan die van de tuchtcommissie. Die sprak vorige week uit dat Chivu drie duels aan de kant moest blijven. Daarmee gaf de tuchtcommissie gehoor aan de eis van de aanklager betaald voetbal. De aanklager stelde de straf voor na het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax op 16 april. Hij deed dat naar aanleiding van televisiebeelden, waarop te zien was dat Chivu probeerde Feyenoorder Song te slaan.

Tuchtcommissie

RKC'er Peter van den Berg zag zijn beroep op niets uitlopen. Hij kreeg conform de uitspraak van de tuchtcommissie en de eis van de aanklager een schorsing van vier wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. Van den Berg ontving een rode kaart in de competitiewedstrijd tegen RBC op 13 april na een wilde schermutseling met tegenstander Henk Vos.

Donderdag doet de beroepscommissie van de KNVB uitspraak over de schorsing van drie wedstrijden voor Feyenoorder Pierre van Hooijdonk. Die kreeg in het bekerduel met Ajax op 16 april, de halve finale van de Amstel Cup, een rode kaart voor een overtreding op Jelle van Damme. De straffen voor Chivu en Van Hooijdonk leidden tot een twist tussen de twee voetbalclubs. Feyenoord en Ajax betichtten elkaar van list en bedrog in hun verklaringen voor de tuchtcommissie.