AMSTERDAM - Toyota heeft zijn nieuwe Formule 1 auto gepresenteerd. De Japanse autogigant doet volgend seizoen voor het eerst mee aan de hoogste klasse van de autosport. Toch is dit al de tweede Formule 1 Toyota, het eerste model was alleen ontwikkeld om te testen.

De kleuren van het nieuwe team zijn rood en wit, de kleuren van Toyota. Hoofdsponsor is Panasonic. Voor het ontwerp is Gustav Brunner verantwoordelijk.

Achterin ligt de V10 (RVX-02) die door Toyota zelf is ontwikkeld. Toyota is volgend seizoen het derde team dat zowel de auto als de motor zelf bouwt, ook Ferrari en Renault doen dat. Toyota is overigens niet het eerste Japanse Formule 1 team. In 1968 deed Honda mee aan het wereldkampioenschap.

Achter het stuur zullen Mika Salo en Allan McNish plaatsnemen. Daarmee heeft Toyota niet de meest succesvolle coureurs in dienst. Het nieuwe team ziet 2002 dan ook vooral als leerjaar. "Alhoewel we tijdens testritten het afgelopen jaar veel hebben geleerd, zullen we in 2002 vooral ervaring moeten opdoen en respect moeten afdwingen in de pitsstraat", zei de sportdirecteur Ove Andersson.

/DOSSIERFormule 1