UTRECHT - Hoewel het financieel tekort van FC Utrecht twee keer zo groot is als aangenomen, lijkt de eredivisionist toch gered. Met hulp van de gemeente en bouwbedrijf Midreth, de toekomstige eigenaar van stadion Galgenwaard, moet de FC de schuld van 39,4 miljoen euro (inclusief 18 miljoen hypothecaire leningen) kunnen wegwerken.

Woensdag presenteerde de gemeente het reddingsplan dat de club in leven moet houden. Bij de presentatie van het plan bleek dat het tekort bij Utrecht veel groter was dan de 20 miljoen euro waarover tot dinsdag werd gesproken.

Oppositie

Het voornemen van het college van B en W kan overigens pas doorgang vinden als de gemeenteraad ermee instemt. Hoewel de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en SP er zeer gereserveerd tegenover staan, lijkt het plan in het college van B en W en daarmee in de meerderheid van de stedelijke politiek afgetimmerd.

Kern van het reddingsplan is een lening van 25 miljoen euro, die het college tegen een rente van 4 procent wil verstrekken aan projectontwikkelaar Memid, die eigenaar wordt van het stadion. Memid, dat een dochteronderneming is van Midreth, bouwer en verbouwer van stadion Galgenwaard, neemt in ruil de schulden over.

Broekriem

De gemeente leent het bedrag zelf vermoedelijk bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), tegen hetzelfde rentepercentage. FC Utrecht gaat huur betalen voor het gebruik van het stadion. Tegelijkertijd gaat de voetbalclub de broekriem fors aanhalen.

Doemscenario

Sportwethouder H. Spekman verwacht dat de club eind mei gered is. Hij stelde woensdagmorgen in het Utrechtse stadhuis met klem dat het verstrekken van de zeer forse lening niet uit gemeenschapsgeld wordt betaald: "Het gebeurt volledig budgetneutraal. Belangrijk is dat FC Utrecht gered is en dat bovendien de gebiedsontwikkeling Galgenwaard doorgaat. Zou FC Utrecht worden geliquideerd, dan kwam de gemeente, die zelf al kampt met miljoenentekorten, voor een extra verlies van miljoenen te staan. Er staan nog schulden, het stadion is niet afgebouwd en het gebied Galgenwaard zou achteruitgaan."

Spekman, groot sportfanaat, haalde fel uit naar de verantwoordelijke bestuurders en naar de voetbalbond. "FC Utrecht heeft heel slecht management gevoerd door de schuld te laten oplopen tot 39,4 miljoen euro. De KNVB is ernstig tekort geschoten in de controlerende taak door van clubs begrotingen te accepteren met meevallers en transfervergoedingen. De KNVB heeft ook geen schone handen en had het anders moeten doen."

"FC Utrecht heeft de KNVB misleid", reageerde vervolgens KNVB-woordvoerder Poos. Hij herhaalde een eerder gedane verklaring van directeur Kesler. "Het boeken van eventuele transfers van spelers is al jaren niet meer aan de orde. De KNVB gaat naar eer en geweten te werk. De jaarcijfers worden pas geaccepteerd als zij door een accountant zijn goedgekeurd."

Salaris

FC Utrecht moest zwaar saneren en is daar nog druk mee bezig. Het bestuur van de Stichting FC Utrecht en de commissarissen van het Stadion Galgenwaard zijn dinsdag opgestapt. Een interim-directie gaat door met het terugbrengen van de begroting met 7 miljoen euro naar 12,7 tot 13 miljoen. Martin Sturkenboom leidt als interim-directeur de saneringsoperatie, vooral door het afstoten van dure spelers en het terugschroeven van de salarisposten. "Volgend seizoen zullen we daar ook mee moeten doorgaan, als er opnieuw contracten aflopen."

Sturkenboom verklaarde woensdag in het stadhuis ook direct dat FC Utrecht in het nieuwe voetbalseizoen een representatief elftal op de been zal brengen. "Uitgeleende spelers als Donny de Groot komen terug en voor de vertrokken vedetten Kuijt en Vreven komen goede opvolgers. Heel goed mogelijk is dat deze van andere clubs komen."

Openbaarmaking

De SP heeft via een brief aan de KNVB gepleit voor openbaring van de financiële huishouding van de betaaldvoetbalorganisaties. Clubs zouden een publicatieplicht moeten krijgen, om het inzichtelijk te maken. De voetbalbond is terughoudend. Een aantal zaken van de clubs is al gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Bovendien kan publicatie volgens zegsman Poos leiden tot prijsopdrijving. "De door de clubs aan de KNVB verstrekte informatie wordt vertrouwelijk behandeld."