MADRID - Na het wegvallen van de ene Braziliaan stond de ander op. Met een welgemikt schot voorkwam Roberto Carlos dat Real Madrid voor eigen publiek in de eerste halve finale van de Champions League tegen Juventus (2-1) de dupe werd van een blessure van Ronaldo, de maker van de openingstreffer.

Het doelpunt van Roberto Carlos in de 73e minuut viel op het moment dat Real Madrid de afwezigheid van Ronaldo en de onlangs aan zijn blinde darm geholpen Raul niet meer kon camoufleren. De met vele prijzen onderscheiden heerser van het clubvoetbal kende grote moeite met de vermaarde sluipschutters uit Turijn.

De gehele eerste helft had Real gedomineerd. Wie anders als Ronaldo bracht Real Madrid in de 23e minuut verdiend op voorsprong. Zidane schitterde en ook Figo was vaak alleen onreglementair te stuiten. Maar liefst vijf gele kaarten kreeg Juventus, bij wie Edgar Davids wegens een schorsing ontbrak.

Trezeguet

De koploper van de Serie A, in de kwartfinale al te sterk voor Barcelona, gokte op de sterke defensie en dat enkele kansje dat kwam in de 45e minuut. Trezeguet onderstreepte van dichtbij zijn faam als doelpuntenmaker: 1-1. Een veel grotere tegenvaller voor Real Madrid was de kuitblessure van Ronaldo. De Braziliaan moest zich in de vijftigste minuut laten vervangen door Portillo.

Kuit Ronaldo

Woensdag zal blijken hoe ernstig het met de kuit van Ronaldo is. Zonder Raul konden alle wel aanwezige sterren van Real Madrid het wegvallen van Ronaldo niet goed maken. De oud-PSV'er zou buiten het veld nog wel eens botsen met de andere vedetten van Real. Hij keerde wel eens te laat terug uit Brazilië en raakte begin dit jaar knullig geblesseerd tijdens een partijtje golf.

Tijdens belangrijke wedstrijden staat de vorig jaar voor de derde keer tot beste voetballer van de wereld gekroonde spits echter bijna altijd op. Twee doelpunten maakte hij in de finale van het WK tegen Duitsland, een keer scoorde hij tijdens de door Real Madrid gewonnen finale van de wereldbeker tegen Olimpia Asuncion (2-0).

Ronaldo loodste zijn ploeg met de enige treffer in de uitwedstrijd bij Lokomotiv Moskou (0-1) bovendien naar de kwartfinale van de Champions League waarin hij uiteindelijk drie keer scoorde tegen Manchester United. Na het wegvallen van Ronaldo kwam Juventus, samen met Real goed voor 54 landstitels en 20 Europese bekers, steeds beter in de wedstrijd. De Spanjaarden wankelden maar werden uiteindelijk gered door Roberto Carlos.

Buitenspel

Over het doelpunt zal vooral in Italië nog lang worden nagepraat. Op het moment van het afstandsschot van de linksback stonden twee Madrilenen buitenspel. De vlag van de Noorse grensrechter ging omhoog maar na overleg met scheidsrechter Hauge werd de treffer toch goedgekeurd.

Daardoor verdedigt Real volgende week woensdag een marge van één treffer in Turijn. Het is voor de sterren van Real Madrid te hopen dat de blessure van scherpschutter Ronaldo van dien aard is dat hij er weer bij kan zijn.