LAUSANNE - De Nederlandse volleybalploeg hoeft in de World League niet tegen China te spelen. De wereldvolleybalbond FIVB heeft het Aziatische land wegens de longziekte Sars uit de competitie genomen. China wordt vervangen door Bulgarije.

De overige tegenstanders van Oranje in groep C van de Word League zijn Servië-Montenegro en Cuba. De Nederlandse volleyballers beginnen het met 15 miljoen euro gedoteerde toernooi op 24 mei met een thuiswedstrijd in Eindhoven tegen Servië-Montenegro.

Behalve China mag ook Argentinië niet aan de World League deelnemen. De nationale volleybalbond van het land is geschorst omdat die zich volgens de wereldvolleybalbond niet aan de regels houdt. Tsjechië is inmiddels als vervanger aangewezen.

Gevaarlijk

Bondscoach Bert Goedkoop had gemengde gevoelens bij het afvallen van China in de groep. "Het scheelt ons een verre reis. Zeker de ervaren jongens vinden dat wel lekker. Bovendien zit niemand er op de wachten om nu met de situatie rond SARS naar Azië te gaan. Maar aan de andere kant is Bulgarije een gevaarlijke jonge ploeg in opbouw. Het maakt onze kansen er in de poule met andere sterke landen als Cuba en Servië-Montenegro niet groter op."