BREDA - Het niet bepaald verwende Bredase publiek had dinsdagavond eindelijk weer iets te vieren. NAC won voor het eerste sinds twee maanden een duel, met 2-0. FC Zwolle was het slachtoffer. De ploeg werd geveld door een oud-speler. Arne Slot scoorde beide treffers.

NAC verspeelde zaterdag met de 3-1-nederlaag bij Vitesse het zicht op Europees voetbal. Het publiek vermaken, was de boodschap die trainer Ten Cate zijn spelers dinsdag voor het inhaalduel met FC Zwolle had meegegeven.

Aanvallers

Om dat doel te bereiken had Ten Cate gekozen voor een verrassende aanvalsvariant. Schenning, zaterdag als verdediger nog sterk bekrititseerd, begon als spits. PSV-huurling Colin nam zijn plaats centraal achterin in. Ten Cate moest wat: zijn aanvallers produceerden tegen Vitesse de eerste treffer na 558 minuten doelpuntloos voetbal.

Het "Schenning-effect" werkte kortstondig. NAC begon furieus en leidde al na twee minuten door een doelpunt van Slot. De voormalig Zwolle-speler scoorde op aangeven van Bobson terwijl de ogen gericht waren op stormram Schenning, die niet veel later uit de draai net naast schoot. Vrij voor Van der Werff miste hij niet veel later nog eens, waarna de Bredase aanvalsdrang langzaam wegebde.

Dreef

Zwolle, met tien punten uit de laatste vijf duels aardig op dreef, ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker en zag Promes en Lim-Duan goede kansen missen. Zes minuten voor rust belandde Promes na een knappe combinatie opnieuw vrij voor doelman Babos, maar de aanvaller schoof de bal naast.

Breien

In de tweede helft viel er aanvankelijk weinig te genieten, maar een kinderhand is in Breda tegenwoordig gauw gevuld. De wave ging door het stadion, terwijl de thuisclub bleef breien voor het doel van Van der Werff en Marco Roelofsen met een knappe lob Zwolle bijna naast NAC schoot. Pas in het slotkwartier creëerde NAC zich weer een aantal kansen. Penders en Bobson slaagden er niet in te scoren. Slot lukte dat uiteindelijk in de 78e minuut wel: 2-0. Hij bleef de gevaarlijkse man met een schot, kort voor tijd, op de binnenkant van de paal.