ZEIST - De voetballers Lamey van AZ en Van Persie van Feyenoord hebben in het weekeinde volledig terecht de rode kaart gekregen. Dit is de mening van scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg in zijn column van dinsdag op de website van de KNVB.

Uilenberg schreef erbij dat hij zich nadrukkelijk niet met de tuchtrechterlijke kant van de zaken wil bemoeien. "Maar", vervolgde hij, "de emotionele discussie, uitspraken van spelers, trainers en verslaggevers vragen om een duidelijke reactie uit de scheidsrechterswereld. De beslissingen van de scheidsrechters bij de rode kaarten voor Lamey en Van Persie waren volledig terecht."

Ontoelaatbaar

In het geval Lamey zette Uilenberg uiteen dat het springen naar een tegenstander zeer gevaarlijk is en daarom ontoelaatbaar. "Lamey sprong met beide benen gestrekt naar voren naar bal en tegenstander en had daarbij geen enkel ontzag voor de tegenstander. Niet alleen ontoelaatbaar maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van de tegenstander."

Van Persie

De rode kaart van Van Persie werd gegeven voor het trappen van een tegenstander. Uilenberg: "De bal was al weg, waarna Van Persie met het linkerbeen, zonder de mogelijkheid te hebben de bal te spelen, doorhaalde. Of een tegenstander daarbij provoceert of zich aanstelt is niet bepalend voor de straf. De regels schrijven maar één sanctie voor: veldverwijdering."