BARCELONA - FC Barcelona heeft een schuldenlast van 98 miljoen euro. Dat heeft interim-voorzitter Enric Reyna dinsdag bij zijn vertrek gezegd. Alleen dit seizoen al maakt de Catalaanse grootmacht een recordverlies van 55 miljoen euro.

FC Barcelona loopt bovendien gevaar het volgende seizoen geen Europees voetbal te spelen. Dat zou voor het eerst zijn sedert de invoering van de Europese bekertoernooien. In de competitie heeft de club nog uitzicht op plaatsing voor het UEFA-bekertoernooi. Uit voorzorg heeft het bestuur de club ingeschreven voor de intertotocompetitie, de achterdeur naar Europees voetbal.

Testament

Reyna heeft een testament achtergelaten waarin hij pleit voor een herstart. In zijn optiek zal FC Barcelona spelers en onroerend goed dienen te verkopen om de schuld af te lossen. De inkomsten uit satelliettelevisie liggen tot medio 2005 vast: 60 miljoen euro per jaar.

De Spaanse bond becijfert de waarde van de spelers van FC Barcelona op 240 miljoen euro. Toch benadrukt Reyna dat de club drastisch moet bezuinigen. Bij uitvoering van bestaande plannen door de nieuwe voorzitter zal de schuld eind juni volgens Reyna teruglopen naar 47 miljoen euro.

Socios

Tot 15 juni, de dag waarop de socios een nieuwe voorzitter kiezen, zal de club worden geleid door een zakenkabinet. Nieuwe spelers worden voordien niet aangetrokken, aflopende contracten zoals van Frank de Boer en Philip Cocu niet verlengd. Pas na de verkiezingen zal FC Barcelona de onderhandelingen met spelers openen. De contractverlenging van trainer Antic wordt pas van kracht als het nieuwe bestuur zijn fiat geeft.

De eens rijkste club van de wereld is door Juan Gaspart in het rood gedwud. De voorzitter die in februari aftrad en opgevolgd werd door Reyna, gaf in drie jaar 200 miljoen euro uit aan spelersaankopen.