LAUSANNE - De Nederlandse volleybalsters doen definitief niet mee aan de Olympische Spelen in Peking. De internationale bond FIVB heeft dinsdag het laatste ticket voor het derde en laatste kwalificatietoernooi in mei in Japan toegekend aan Puerto Rico.

Peru en Kenia zouden eigenlijk in een playoff-wedstrijd om dit laatste toegangsbewijs strijden. Beide teams trokken zich hiervoor echter terug. Daarna vielen ook Uruguay en Egypte af. De FIVB besloot daarop voor Puerto Rico - negentiende op de wereldranglijst van begin vorige maand - te kiezen als tweede land van de Noord- en Centraal-Amerikaanse zone.

Nederland

Nederland, tiende in de FIVB-ranking, had na het mislukte kwalificatietoernooi in januari in Halle officieel geen uitzicht op deelname aan het toernooi in Japan. Omdat de FIVB de regels wel vaker op het laatste moment heeft gewijzigd, was er bij de ploeg van bondscoach Avital Selinger, die nog een contract heeft tot eind dit jaar, echter nog altijd een klein beetje hoop. Deze is nu definitief vervlogen.

Alberda

Technisch directeur Joop Alberda, die zich dus kan gaan wijden aan de evaluatie en de eventuele consequenties, had rekening gehouden met dat scenario. Maar ook hij gaf toe hoop te hebben gehad, dat als er iets geks zou gebeuren dat in Nederlands voordeel zou uitpakken. "Dit is niet alleen negatief tegenover Nederland, maar ook tegenover Europa", aldus de gouden coach van Atlanta '96.

Triest

"Het is heel triest en ook jammer. Die meiden hebben een geweldige sprong gemaakt in de Grand Prix, maar ook een enorme duikeling op het EK, vijfde. Daar hadden ze het moeten doen en hebben ze het niet gedaan. Na afloop zijn er geen excuses. Ze hadden zelf controle moeten houden. De regels waren duidelijk."