RIJSWIJK - Als Danny Koevermans bij AZ was gebleven, had hij dit seizoen alles gespeeld en een hoop doelpunten gemaakt. Dat zegt coach Louis van Gaal in de laatste editie van het tijdschrift Sportweek dat dinsdag is verschenen.

"Koevermans had voor mij niet weg gehoeven", zegt de AZ-trainer in het interview. "Maar hij wilde zelf weg. Hij kreeg niet de garantie dat hij basisspeler zou zijn, maar die geef ik niemand. Een andere rol wilde hij niet, dat probleem heeft hij nu ook bij PSV."

Koevermans maakte vorig seizoen 22 doelpunten voor AZ. Routinier Shota Arveladze scoorde veertien keer. Hun vervangers Pellè (drie treffers) en Ari (acht) hebben het vertrokken aanvalsduo nog niet kunnen doen vergeten. AZ staat momenteel elfde in de eredivisie, op zes punten van een plaats in de tweede playoffserie.

Resultaten

Van Gaal benadrukte in Sportweek dat de clubleiding van AZ hem nooit zal ontslaan enkel en alleen vanwege slechte resultaten. "Het management en het bestuur geloven in mij. En dat is wederzijds. Als het grootste gedeelte van de spelersgroep echter niet meer wil doen wat ik van ze verwacht, dan stap ik op. Dat was ook de reden van mijn ontslag destijds bij de KNVB."

Van Gaal ligt tot medio 2010 vast bij AZ. Alleen als hij bondscoach kan worden van Nederland, Duitsland, Engeland, Argentinië of Spanje mag hij al in 2009 vertrekken om zijn grote wens, het meemaken van een WK, in vervulling te laten gaan. "Als geen van die landen op mijn pad komt, dan blijf ik net zo lief tot m'n 65e bij AZ. Als de Ferguson van Alkmaar."