SHEFFIELD - Mark Williams heeft maandagnacht de wereldtitel snooker opgeëist. De 28-jarige linkshander uit Wales versloeg in de finale de Ier Ken Doherty (18-16). Het was voor de tweede keer in zijn carrière dat Williams de mondiale titelstrijd won.

Williams werd in 2000 de eerste linkshandige wereldkampioen. In verloor hij in de finale van zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry. De Welshman verspeelde in de eindstrijd tegen Doherty een grote voorsprong (10-2 en 11-5), maar raakte nooit op achterstand. Via 12-12, 14-14 en 16-16 slaagde de Welshman er pas in het 34e frame in de zege veilig te stellen.

Davis en Hendry

Met zijn overwinning werd Williams na Steve Davis en Stephen Hendry de derde speler die er in slaagde in één seizoen de drie grote toernooien op zijn naam te brengen. De Treble bestaat uit de UK Masters, het Britse kampioenschap en de wereldtitelstrijd. Bovendien heroverde hij de eerste plaats op de wereldranglijst.

Prijzengeld

Williams verdiende met zijn wereldtitel ruim 430.000 euro. Doherty (33), wereldkampioen in 1997, slaagde er op de slotdag in zijn aanvankelijk grote achterstand weg te werken. "Ik leek dood en begraven", gaf de Ier toe die in Sheffield de bijnaam Comeback Ken verdiende. "In de eerste sessie speelde ik als herboren, mijn beste snooker van het toernooi."

Stijf

Williams trok wit weg tijdens de inhaalrace. "Ik zat stijf op mijn stoel", bekende hij. "Mijn stootarm werd zwaar, leek van beton. Ik had er geen gevoel in." Hij werd tijdens de pauze op -12 gered door zijn coach en psychologische goeroe Terry Griffiths, zelf oud-wereldkampioen. "De laatste frames speelde ik zuiver op instinct", aldus Williams. "Na elke frame viel er een last van me af. Maar ook op 17-16 voelde ik me nog niet zeker van de wereldtitel."

Hoogtepunt in het toernooi was de maximumbreak (147) van Ronnie O'Sullivan. De als eerste geplaatste Londenaar tikte in de zevende frame van de eerste ronde tegen Marco Fu de 147 punten in zes minuten 30 seconden bijeen. Met die prestatie verdiende hij 220.000 euro. Het was de zesde maximumbreak in zijn loopbaan, de derde in de The Crucible in Sheffield. Met zijn overwinning (10-6) tekende Fu evenwel voor de grootste sensatie in het WK.