SAN ANTONIO - De basketballers van de San Antonio Spurs hebben de eerste wedstrijd tegen de LA Lakers in de halve finales van play-offs in de Western Conference in winst omgezet. In San Antonio wonnen de Spurs maandag voor 18.797 toeschouwers met 87-82. Tim Duncan was letterlijk en figuurlijk de grote man bij de thuisploeg met 28 punten en 14 rebounds.

Duncan ontving voor de wedstrijd de prijs voor de beste speler in de Amerikaanse competitie. Hij is de eerste speler na Michael Jordan (1991-92) die de prijs tweemaal achtereen won. Duncan tekende in het reguliere seizoen voor gemiddeld 23,3 punten, 12,9 rebounds, 3,9 assists en 2,92 blocks. Tegen de Lakers liet hij zien dat de prijs hem terecht ten deel viel.

Bij de Lakers onderscheidde Kobe Bryant zich met 37 punten en kwam Shaquille O'Neal tot 20 punten en 21 rebounds. In de voorgaande twee seizoenen werden de Spurs in de play-offs uitgeschakeld door de drievoudig titelverdediger LA Lakers.

In New Jersey openden de Nets de serie in de Eastern Conference tegen de Boston Celtics met een overwinning, 97-93. Paul Pierce van de Celtics werd topscorer met 37 punten. Op 7,4 seconden voor het einde miste hij een driepunter die Boston langszij had gebracht. Bij de Nets was Kenyon Martin goed voor 21 punten. Spelverdeler Kidd scoorde 15 punten en deelde 9 assists uit.