PARIJS - De Dakar Rally wordt volgend jaar verreden in Argentinië en Chili. Dat hebben de organisatoren van de wedstrijd die dit jaar wegens terreurdreiging niet doorging, maandag bekendgemaakt.

De race zal op 3 januari beginnen in Buenos Aires. De Argentijnse hoofdstad is op 18 januari ook het eindpunt.

Terreurdreiging Mauritanië

De woestijnrace werd dit jaar een dag voor het begin voor het eerst in de geschiedenis afgelast. Dat gebeurde vanwege de directe dreigingen door terroristische groeperingen in Mauritanië.

Na de moord op vier Franse toeristen op kerstavond, waarschijnlijk door aan een Al Qaida-gelieerde organisatie, had Frankrijk al een negatief reisadvies uitgegeven voor het Afrikaanse land. Acht etappes van de rally zouden door Mauritanië gaan.

Bijzonderheden inschrijving

Bijzonderheden over de rally van 2009 worden dinsdag in Buenos Aires bekendgemaakt. "De deelnemers die dit jaar zouden rijden krijgen in elk geval voorrang voor volgend jaar'', meldde race-organisator Etienne Lavigne. De inschrijving start op 15 mei.

De deelnemende voertuigen kunnen eind november, begin december worden verscheept naar Zuid-Amerika. De overtocht duurt drie weken.

Hans Stacey

Hans Stacey, winnaar van Dakar Rally in 2007 bij de trucks, ziet deelname wel zitten. "Als er competitieve trucks meedoen, dan vind ik alle rally's mooi'', reageerde Stacey, die voor het fabrieksteam van MAN rijdt.

"Het blijft natuurlijk van de gekke dat een paar idioten een evenement als Dakar kunnen saboteren en dat de organisatie nu moet uitwijken naar Zuid-Amerika. Maar als ik het kan inpassen en MAN kiest ervoor, dan ga ik."

"Hoewel de Transoriëntale door Rusland en China me ook aanspreekt, want in die landen ben ik nog nooit geweest.''

Chris Leyds en Chris Zegers

Chris Leyds reed zeven keer de echte Dakar Rally in een auto. Dit jaar zou hij acteur Chris Zegers als navigator hebben in zijn Bowler Nemesis: "Dakar is pure emotie en dan zeg ik dat ik het jammer vind dat hij niet door Afrika gaat. De sfeer daar is zo bijzonder. Ik ken Zuid-Amerika niet, dus valt er in dit stadium moeilijk over te oordelen."

"Dakar gaat over mens, machine en karakter en vooral dat laatste. Dat afzien met auto kan uiteraard overal, maar of er in Argentinië of Chili ook van die zandduinen zijn als in Mauritanië, weet ik niet. Dat hoop ik dan maar.''