ACCRA - Egypte heeft de Afrika Cup opnieuw gewonnen. Het elftal van trainer Hassan Shehata verdedigde zondagavond in de finale tegen Kameroen de titel met succes: 1-0.

Egypte is met zes toernooizeges recordhouder. Eerder was het land in 1957, 1959, 1986, 1998 en 2006 de sterkste. Kameroen en Ghana wonnen het toernooi allebei vier keer.

Mohamed Aboutrika maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt. Egypte mocht in de weinig verheffende eindstrijd de meeste aanspraak maken op de zege. De bekerhouder, die in de groepsfase al met 4-2 had gewonnen van Kameroen, gaf nauwelijks kansen weg en deelde zelf af en toe een speldenprikje uit.

Moteab

Voor de pauze was Emad Moteab het dichtst bij een treffer, maar de Egyptische aanvaller vond doelman Carlos Kameni op zijn weg.

Een kwartier na de pauze moest ook Kameni het antwoord schuldig blijven, maar de keeper van Espanyol had het geluk dat de kopbal van Hosny op de paal belandde. Uiteindelijk kwam de treffer van Egypte er alsnog en dat mocht vooral Rigobert Song zich aanrekenen.

Zidan

De ervaren verdediger liet zich kinderlijk aftroeven door Mohamed Zidan, die Aboutreika in staat stelde om de matchwinner te worden.

Kameroen ging pas na de tegentreffer serieus op zoek naar het vijandelijke doel, maar echt aan het wankelen werd de verdediging van Egypte niet gebracht.

Nadat doelman Essam El-Hadary een schot van Stephane Mbia onschadelijk had gemaakt, mocht Egypte zich opnieuw het beste voetballand van Afrika noemen.

Mooi

In de groepsfase was Egypte al met 4-2 te sterk voor Kameroen. "Dit is een van de mooiste dagen uit mijn leven", reageerde matchwinner Aboutrika. "Nu moeten we er voor zorgen dat we deze vorm vasthouden voor de WK-kwalificatiewedstrijden."

Ghana

Ghana verzekerde zich zaterdag van de derde plaats. Het gastland was in Kumasi met 4-2 te sterk voor Ivoorkust. De Ivorianen gingen lange tijd aan de leiding, maar Quincy Owusu-Abeyie (ex-Jong Oranje) zette met zijn doelpunt in de zeventigste minuut Ghana op het winnende spoor.

Owusu-Abeyie bracht Ghana na een prachtige solo langs drie verdedigers weer langszij (2-2), waarna Junior Agogo en Haminu Dramani in de slotfase hun land naar het brons schoten.