BERLIJN - Sven Kramer heeft zondag op overtuigende wijze zijn wereldtitel allround geprolongeerd. De Friese schaatser bleek in Berlijn de sterkste op de afsluitende 10.000 meter en stelde daarmee het goud veilig.

De Noor Havard Bokko eiste het zilver op. Het brons ging naar de Amerikaan Shani Davis.

Kramer klokte op de tien kilometer een tijd van 13.09,06 (baanrecord). Hij versloeg in een rechtstreeks duel zijn voornaamste concurrent Havard Bokko uit Noorwegen: 13.10,87. Olde Heuvel werd derde op die afstand met een tijd van 13.20,97.

Kramer genoot van zijn afsluitende zege tegen Bokko."We namen elkaar op sleeptouw", sprak Kramer glunderend. "Het was man-tegen-man. Ik vond het een heel mooie rit."

Druk

Volgens de kampioen viel er na zijn beslissende rit een zware last van zijn schouders. "Als je Sven Kramer heet, voel je tegenwoordig altijd druk."

"Dat is niet altijd gemakkelijk, ook al omdat ik voor mezelf de lat ook hoog leg. Deze wereldtitel maakt het allemaal dubbel en dwars waard."

Juichgebaren

Kramer leek een paar rondjes voor het einde van zijn race tegen Bokko al juichgebaren naar het publiek te maken. Dat bleek echter een misverstand.

"Ik gaf met mijn hand aan dat het cijfer op het rondebord niet klopte. Ja zeg, ik kan hier natuurlijk geen grappen gebruiken. Dat ik te vroeg omhoog kom, zoals ook Hilbert van der Duim ooit overkwam."

Klassement

Wouter Olde Heuvel eindigde als vijfde in het eindklassement. Carl Verheijen besloot het toernooi als negende, Ben Jongejan werd tiende.

Eerder op de zondag werd ook Paulien van Deutekom al wereldkampioene allround. Daarmee boekte Nederland voor de vijfde keer in de historie de 'dubbel'.