BERLIJN - Paulien van Deutekom heeft zondag in Berlijn de wereldtitel allround veroverd. De Goudse schaatsster bleef na vier afstanden haar teamgenote Ireen Wüst een fractie voor.

Het brons ging naar Kristina Groves uit Canada.

Van Deutekom verdedigde in de slotafstand, de 5000 meter, een voorsprong van een seconde. Nadat Wüst 7.09,54 had genoteerd, klokte Van Deutekom 7.07,10. In de eindstand bleef ze daarmee haar teamgenote 0,35 punt voor.

Droom

"Dit is echt supergaaf", reageerde ze. "Ik ben wereldkampioen. Echt een droom die uitkomt."

Van Deutekom werd bij TVM binnengehaald als trainingsmaatje van Renate Groenewold en Ireen Wüst. In korte tijd werkte ze zich op tot volwaardig teamlid.

Lol

Dat ze vervolgens ook de stap tot de absolute wereldtop maakte, hadden maar weinigen verwacht: "Hard trainen en lol hebben in je sport. Dan kun je ver komen", verklapte Van Deutekom haar geheim.

Ireen Wüst baalde er uiteraard van dat ze haar titel niet kon prolongeren. De schaatsster uit Goirle had tot de laatste afstand kans op het goud.

Terecht

"Ik kwam hier om eerste te worden", erkende Wüst met waterige ogen. "Maar ik kan mezelf niets verwijten. Alles wat ik in mijn lichaam had, heb ik gegeven. Paulien was gewoon super, de terechte kampioen."

Sablikova

De afstandszege op de 5000 meter ging naar Martina Sablikova, die na 6.59,26 de finish bereikte. De Tsjechische werd daarmee vijfde in de eindstand, nog achter de Canadese schaatsster Christine Nesbitt (vierde).

Diane Valkenburg beëindigde de titelstrijd op de achtste plaats. Ze werd op de 5000 meter tiende: 7.18,25. Marrit Leenstra werd in de eindstand als 12e geklasseerd. Zij volbracht de slotafstand in 7.35,98 (12e).