ROME - Voor het eerst sinds half maart heeft Martin Verkerk de tweede ronde van een ATP-toernooi bereikt. De tennisser uit Alphen aan den Rijn versloeg in de eerste schifting in de Masters-Series in Rome de Amerikaan Vince Spadea met 6-3 7-6. Sjeng Schalken, als tiende geplaatst, werd uitgeschakeld door de Spanjaard Alberto Martin: 6-2 3-6 1-6.

Verkerk, die via de kwalificaties in Italië het hoofdschema bereikte, strandde in de eerste vier toernooien op gravel in de eerste ronde. Zijn laatste overwinning op het hoogste niveau dateerde van het toernooi in Miami, waar hij won van de Armeniër Sargsian. Verkerk speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen de als vijfde geplaatste Amerikaan Andy Roddick en de Italiaan Andrea Gaudenzi.

Schalken geen fortuin

Schalken kende minder fortuin in Rome. De Limburger verloor in drie sets van de Spanjaard Alberto Martin. Hij begon goed: Schalken won de eerste set overtuigend met 6-2. In de tweede doorgang verloor hij echter met 6-3, waarna Martin doorstoomde naar de zege: -1. Vorig jaar werd Schalken in Rome ook al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Agassi van de troon

Andre Agassi heeft na een week alweer zijn koppositie op de ATP-ranglijst verloren. De Amerikaan werd in de eerste ronde van het Masters-toernooi uitgeschakeld door de onbekende Spanjaard David Ferrer. Daardoor mag de Australiër Lleyton Hewitt zich volgende week weer de nummer één van de wereld noemen. Aangezien titelverdediger Agassi 500 punten in Rome moest verdedigen en Hewitt deze week slechts 35 punten inleverde, had de Amerikaan het toernooi op de banen van 'Foro Italico' moeten winnen om zijn koppositie te verdedigen.

Na de eerste set leek er niets aan de hand voor Agassi, die geen game afstond. Daarna knokte Ferrer echter sterk terug: 6-0 6-7 4-6. Daarmee leed Agassi overigens pas zijn tweede nederlaag van het jaar, in 25 partijen.

Vorige week had Agassi de leiding op de ATP-ranglijst nog overgenomen van Hewitt. Daarmee werd de Amerikaan, die vorige week zijn 33e verjaardag vierde, de oudste tennisser ooit die de ATP-ranglijst heeft aangevoerd.