KERKRADE - Ajax moet zich de komende maanden concentreren op de strijd om de plaatsen twee tot en met vijf, die aan het einde van de competitie recht geven op deelname aan de play-offs. De Amsterdammers verloren zondag door de 2-1-nederlaag bij Roda JC de laatste hoop op de landstitel.

Een plaats in de voorronde van de Champions League lijkt ook dit seizoen het hoogste haalbare.

Een blik op het resterende programma van Ajax, leert dat de formatie nog voor een aantal zware opgaven komt te staan. De formatie moet nog op bezoek bij NAC, PSV, FC Twente, Heerenveen en FC Groningen.

PSV

Ajax, dat nu negen punten minder heeft dan koploper PSV, is de laatste tijd uitgerekend in uitwedstrijden slecht op dreef. De laatste overwinning op vreemde bodem dateert alweer van 8 december toen Willem II in Tilburg werd verslagen. Ajax kon vervolgens niet winnen van Excelsior (2-1), VVV (2-2), NAC (4-2, beker), NEC (1-1), Vitesse (2-2) en dus ook Roda JC (2-1).

In Kerkrade werd ook duidelijk dat trainer Adrie Koster weinig meer weg heeft van de frisse trainer die zo'n half jaar geleden als opvolger van de vertrokken Henk ten Cate aan de tijdelijke klus begon. De Zeeuw kreeg aanvankelijk veel lof voor de aanvallende manier waarop hij Ajax liet spelen.

Jeugdspelers

Koster koos niet alleen voor de aanval. Hij durfde eveneens talentvolle jeugdspelers naar voren te schuiven.

De interim-trainer van Ajax is, wegens het uitblijven van succes, nog steeds op zoek naar zijn beste basisformatie. Opvallend is dat hij de laatste maanden uitgerekend zijn meest avontuurlijke spelers blijft passeren.

Luque

Grootverdiener Albert Luque krijgt nauwelijks speeltijd omdat hij slecht zou meeverdedigen. Leonardo en Luis Suarez genieten inmiddels ook niet meer het volle vertrouwen van Koster. De eerstgenoemde Braziliaan maakte niet eens deel uit van de selectie voor het duel met Roda JC. Suarez moest op de bank beginnen.

Koster gaf de voorkeur aan Kenneth Perez als linksbuiten. Siem de Jong mocht als aanvallende middenvelder beginnen en Kennedy Bakircioglü, al weken slecht in vorm, startte als rechtsbuiten.

Suarez

De oefenmeester van Ajax zag in de eerste helft hoe zijn beslissingen helemaal verkeerd uitpakten. Bakircioglü en Perez presteerden zo matig dat ze in de rust vervangen werden door Suarez en Rommedahl.

Ajax begon redelijk aan de wedstrijd maar kwam op de slechte grasmat wel op achterstand. Roland Lamah bekroonde in de 22e minuut een fraaie actie met de openingstreffer.

Huntelaar

Ajax kwam in de 38e minuut op gelijke hoogte na een aanval die bij uitblinker Silva begon. De rechtsback bereikte De Jong, die op zijn beurt Klaas-Jan Huntelaar in stelling bracht.

Ajax had tot twee keer toe pech dat scheidsrechter Gumienny een situatie verkeerd beoordeelde. Het ontging de Belg dat verdediger Jan Paul Saeijs van Roda JC de bal in zijn eigen strafschopgebied met de arm blokkeerde.

Buitenspel

Gumienny keurde vlak na rust ook een doelpunt van Silva af. De arbiter floot voor buitenspel, maar zag kennelijk niet dat de rechtsback de bal rechtstreeks vanuit een vrije trap in het doel krulde.

Met Rommedahl en Suarez op de flanken verhoogde Ajax de druk op de thuisclub. Huntelaar was tot twee keer toe dicht bij een tweede treffer. Hij schoot een keer over en stuitte even later op doelman Bram Castro.

Hadouir

Ajax verloor het uitzicht op een succesvol slotoffensief omdat Thomas Vermaelen in de 79e minuut de bal op de achterlijn onnodig inleverde bij Dieter van Tornhout. De invaller bood Anour Hadouir een bijna niet te missen kans (2-1), waardoor Ajax opnieuw moet proberen om het seizoen in de play-offs nog een beetje te redden.

ZIE OOK: Koster: Het wordt steeds moeilijker