DOETINCHEM - Nee, een jongensdroom is het niet voor hem. Zo ver wilde Feyenoord-trainer Bert van Marwijk zaterdagavond na de zege bij De Graafschap (1-3) niet gaan. "Maar Oranje is natuurlijk wel het hoogst haalbare voor een Nederlandse coach", erkende hij.

De 55-jarige oefenmeester sprak vrijdagmiddag na de training voor de eerste keer met een KNVB-delegatie, onder leiding van directeur Henk Kesler, over de mogelijke opvolging na de zomer van de vertrekkende bondscoach Marco van Basten.

Veel liet Van Marwijk, die nog tot medio 2009 onder contract staat in De Kuip, nadien nog niet los. De geboren Deventenaar wilde eerst hoe dan ook met Feyenoord winnen in Doetinchem. Nadat dat was gebeurd, nam hij even de tijd om het een en ander toe te lichten.

Uitleg

Zelf voelde Van Marwijk eveneens de behoefte om enige tekst en uitleg te geven over zijn serieuze vrijage met Oranje. Want het blijft toch een tikje vreemd: nadat hij vorig jaar in de lente had ingestemd met zijn rentree bij Feyenoord paaide hij persoonlijk tal van topspelers (Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland, Tim de Cler) om eveneens naar De Kuip te komen.

Als je dan na amper een half jaar, met pieken en dalen, zelf alweer aan opstappen denkt, komt dat niet echt geloofwaardig over. Niet naar de spelersgroep, maar zeker ook niet naar het publiek.

Worsteling

"Dat is een kwestie waarmee ik zelf ook al enige tijd worstel", gaf Van Marwijk ronduit toe. "Feyenoord is een prachtige club waaraan ik veel te danken heb. Ik besef dat er nu enkele spelers rondlopen die mede door mij naar De Kuip zijn gekomen. Als je dan als trainer wellicht na een jaar alweer weggaat, roept dat vragen op.

Ik heb het idee dat zowel Feyenoord als de spelers, met name om wie het hier gaat, het heel erg betreuren dat ik mogelijk naar Oranje vertrek. Maar ze gunnen het me wel. Ze geven mij de indruk: ga maar. Dat doet me goed. In moeilijke periodes leer je de mensen om je heen, je spelers en jezelf weer eens heel goed kennen."

Verrassing

Van Marwijk benadrukte dat de ontwikkelingen rond zijn persoon hem zelf ook hebben verrast. "De aanbieding om bondscoach te worden is veel sneller gekomen dan verwacht. Ik hoop dat iedereen dat begrijpt. Ik had nooit gedacht dat ik in deze situatie zou belanden. Ik kom altijd mijn afspraken na en dien in principe ook altijd mijn contract uit. Maar ik wil deze kans bij Oranje kunnen grijpen. Ik ben 55, over tien jaar doe ik dit werk niet meer, denk ik."

Clausule

Maar waarom dan toch een clausule in het contract dat een tussentijdse overstap naar Oranje mogelijk maakt? "Omdat ik de regie over mijn eigen toekomst in handen wil houden. Ik wil mijn eigen keuzes kunnen maken. Ik was verbaasd dat Feyenoord me vorig jaar opnieuw benaderde. Ik was in 2004 weggegaan en dat voelde nog maar als kort geleden aan.

Bovendien was ik na mijn ontslag bij Borussia Dortmund nog niet klaar met het buitenland. Daarom heb ik die clausule in mijn contract laten opnemen, maar ik dacht dat ik daarop nooit een beroep zou hoeven doen."

Valencia

Van Marwijk: "Behalve Oranje staan in mijn contract bij Feyenoord ook nog een paar Europese topclubs waarvoor die clausule geldt. Valencia bijvoorbeeld. Ik ben jaloers op Ronald Koeman die daar nu trainer is. Die stad, die club, dat stadion, dat tenue, dat is echt iets speciaals. Dergelijke keuzes maak ik puur op gevoel. Zo ook eventueel voor Oranje."

Van Marwijk bevestigde de woorden van KNVB-topman Kesler, die na het eerste gesprek liet weten dat de enkelvoudige international al eerder kandidaat was om bij Oranje aan de slag te gaan. Beiden partijen lieten in het midden wanneer dat was, waarschijnlijk in 2004 na het vertrek van Dick Advocaat bij Oranje en het afscheid van Van Marwijk bij Feyenoord.

Aan toe

"Toen was ik er nog niet aan toe. Nu wel, vind ik. Ik realiseer me heel goed dat je als bondscoach van Oranje in Nederland soms de Kop van Jut bent. Daar loop ik echter niet voor weg."