DOETINCHEM - Even dreigde zaterdagavond in Doetinchem voor kandidaat-bondscoach Bert van Marwijk een nieuwe sof met Feyenoord.

Vooral dankzij Nicky Hofs (twee treffers) en Roy Makaay (een doelpunt en een assist) wonnen de Rotterdammers alsnog vrij simpel van De Graafschap: 1-3.

De tweede competitiezege in een teleurstellende reeks van acht duels komt Van Marwijk goed uit. Komende week praat hij waarschijnlijk opnieuw met KNVB-directeur Henk Kesler over een mogelijk dienstverband na de zomer als bondscoach bij Oranje.

Geruchten

De aanhoudende geruchten over zijn mogelijke overstap naar Zeist maken zijn positie in Rotterdam er niet sterker op. Als dan ook de resultaten nog flink tegenvallen, kun je ook als beoogd bondscoach rekenen op aanzwellende kritiek, zowel binnen als buiten de club.

De veelbesproken Van Marwijk eiste eerherstel van zijn spelers na de kansloze nederlaag zondag bij Ajax (3-0). "Tot hier en niet verder", sprak hij manmoedig.

Zijn zwalkende ploeg maakte er zaterdag in Doetinchem aanvankelijk opnieuw een potje van. Pas na de rust (1-1) nam Feyenoord afstand van de Superboeren.

Twijfelgevallen

Van Marwijk telde in de aanloop naar het duel in Doetinchem liefst zes twijfelgevallen in zijn gehavende selectie. Uiteindelijk leek de schade mee te vallen. Alle spelers met een pijntje hier en daar waren beschikbaar voor een basisplaats.

Nieuwkomer Denny Landzaat (dijbeen) viel evenwel op het laatste moment nog af na een test tijdens de warming-up. Nuri Sahin was zijn vervanger. Middenvelder Luigi Bruins keerde terug in het Rotterdamse elftal ten koste van aanvaller Andwelé Slory.

Tempo

Feyenoord, opgepept door Van Marwijk, begon lang niet slecht op de Vijverberg. In een hoog tempo en met gevarieerd spel gingen de bezoekers op jacht naar de openingstreffer.

Na ruim een kwartier was De Graafschap voor de eerste keer gevaarlijk en meteen was het raak. Reinier Robbemond knalde op de vuisten van doelman Henk Timmer waarna Lasse Schöne de rebound koel benutte, 1-0.

Aangeslagen

Het aangeslagen Feyenoord, waarbij verdediger André Bahia de geblesseerde Serginho Greene moest vervangen, liet tot aan de rust weinig meer zien. De Rotterdammers kwamen vlak voor de pauze heel goed weg toen Schöne in riante positie de bal verkeerd afschoof in plaats van zelf in te schieten.

In de extra tijd van de eerste helft sloeg Makaay alsnog toe, uit een pass van Leroy Fer die van Van Marwijk opnieuw een kans in het basisteam had gekregen na zijn goede optreden tegen Ajax.

Makaay

De Graafschap begon ook aan het tweede bedrijf met de Letse aanwinst Girts Karlsons en de drie huurlingen van Feyenoord (Diego Biseswar, Michael Jansen en Jordy Buijs) op de bank.

Het was opnieuw Makaay die de Rotterdamse ploeg inspireerde. Hij dwong doelman Jim van Fessem in de 56e minuut tot een uiterste redding waarna Nicky Hofs de bal knap in het doel gleed, 1-2.

De voormalige middenvelder van Vitesse, constant uitgejouwd door het fanatieke thuispubliek, bekroonde na ruim een uur de beste aanval van Feyenoord: 1-3. Ook met de offensieve nieuwkomers Karlsons en Biseswar kon De Graafschap in de slotfase niet dichterbij komen.

Enorme opsteker

Trainer Bert van Marwijk noemde zaterdagavond de zege van Feyenoord een "enorme opsteker". Zeker na de kansloze nederlaag afgelopen zondag bij Ajax (3-0) besefte de beoogde bondscoach dat zijn ploeg dringend behoefte had aan een overwinning.

"Dit was een heel belangrijk moment voor Feyenoord", benadrukte Van Marwijk toe. "Soms moet je er echt staan als team, zeker in onze situatie.

Als het in deze wedstrijd niet was gelukt, waren de problemen wel heel erg groot geworden. Gelukkig heeft de ploeg dat goed begrepen."

Rustiger

Volgens Van Marwijk had hij rustiger dan in de afgelopen weken, waarin Feyenoord slechts zes punten uit zeven duels haalde, op de bank gezeten. "Dat kwam omdat ik steeds het gevoel had dat we hier zeker niet zouden verliezen.

We hebben niet slecht gespeeld. Alleen gingen we niet altijd even slim om met het slechte veld. We wilden defensief nog te veel voetballen, terwijl de omstandigheden zich daar niet voor leenden."

Van Marwijk erkende ook dat Feyenoord in Doetinchem niet onfortuinlijk was geweest. "Lasse Schöne miste gelukkig voor ons een grote kans op 2-0. Maar daarna zijn we eigenlijk niet meer in de problemen geweest."