EINDHOVEN - SC Heerenveen heeft de strijd om de landstitel enige spanning teruggegeven. Het elftal van trainer Gertjan Verbeek maakte in Eindhoven veel indruk tegen koploper PSV, maar de aanvallende manier van voetballen werd slechts beloond met een gelijkspel: 1-1.

Het was voor PSV het eerste puntenverlies in eigen stadion sinds 7 december, toen Roda JC de Brabanders vernederde: 2-4. Onder leiding van trainer Sef Vergoossen, die Jan Wouters na de jaarwisseling verving, verspeelde PSV in januari alleen nog twee punten bij VVV.

Daarna nam de koploper, met vier achtereenvolgende zeges, snel afstand van de concurrentie. Ajax kan door de halve misstap de achterstand op PSV zondag verkleinen tot zes punten. De Amsterdammers spelen in Kerkrade tegen Roda JC.

Gevecht

Vergoossen was zaterdag geen getuige van het meeslepende gevecht in het Philips-stadion. De Limburger zat ziek thuis en werd als hoofdcoach vervangen door Dwight Lodeweges.

Heerenveen verkeerde net als PSV in topvorm en won eveneens de laatste vier competitieduels op rij. Vooral in aanvallend opzicht imponeerde het elftal van Verbeek. AZ (4-0), VVV-Venlo (5-1), De Graafschap (0-3) en Vitesse (7-0) hadden niets in te brengen.

In totaal maakte Heerenveen dit seizoen al 63 doelpunten, waarmee de Friezen de meest scorende ploeg van Europa zijn.

Verwachtingen

Tegen PSV begon Heerenveen daarom met hoge verwachtingen. Al binnen één minuut namen de Eindhovenaren de hoop bij de uitploeg voor een deel weg. Een vrije trap van Balazs Dzsudzsak belandde op het hoofd van Otman Bakkal: 1-0.

PSV had daarmee opnieuw de gewenste droomstart. Ook in de uitduels tegen Ajax en AZ leverde de eerste kans direct een doelpunt.

PSV kon daardoor in beide wedstrijden al snel de geliefkoosde positie innemen en het initiatief aan de tegenstander laten. Met succes, want zowel Ajax als AZ kwamen na een vroege achterstand niet meer terug in de wedstrijd.

Voordeel

Voordeel voor Heerenveen was dat het na het doelpunt niet op twee gedachten hoefde te hinken. Verbeek liet zijn ploeg nog meer aanvallen.

De defensie van PSV kwam verscheidene keren in de problemen, maar Gomes bleek lange tijd niet te passeren. De Braziliaanse doelman verbaasde met de ene na de andere sublieme redding. In tegenaanvallen liet PSV na meer afstand te nemen.

Bradley

Na rust was er ook voor Gomes geen houden meer aan. Michael Bradley maakte op aangeven van Gerald Sibon snel gelijk, waarna Heerenveen de druk nog meer opvoerde.

De uiteindelijke beloning bleef uit, waardoor ook Heerenveen een einde aan de zegereeks zag komen en de achterstand op PSV niet kon verkleinen.