BREDA - Het kan niet op bij NAC. Na de zesde zege op rij, 1-0 thuis tegen FC Utrecht, bereikte de Bredase ploeg zowaar de gedeelde tweede plaats op de ranglijst.

Trainer/coach Ernie Brandts, die aan het einde van het seizoen moet vertrekken, kon zich er zaterdag op beroepen dat NAC voorlopig de beste ploeg van 2008 is. Beter zelfs dan landskampioen en koploper PSV.

NAC startte zaterdag overdonderend. Na 82 seconden lag de bal al in het net van FC Utrechts doelman Wesley de Ruiter. Stopper Rob Penders kopte, ongedekt, een vrije trap van Lurling binnen, 1-0.

Een bliksemstart van de succesvolle Bredase formatie, die daarna inzakte om de voorsprong te koesteren.

Gevaarlijk

FC Utrecht kon gaan voetballen en was ook gevaarlijk. Wonderbaarlijk genoeg haalde de 1-0 de rust. Jelle ten Rouwelaar stopte in de zestiende minuut een harde vrije trap van Gregoor van Dijk.

Penders ontpopte zich vier minuten later nog meer tot held van Breda door een inzet van Tom Caluwé uit de doelmond te werken. NAC moest ver terug en hield met moeite de nul tot het rustsignaal van Dick Jol.

Offensief

NAC kennende - counterploeg bij voorsprong - moest FC Utrecht in de tweede helft in het offensief. De ploeg van Willem van Hanegem deed het ook energiek, maar veel gevaar kwam er in de kleine ruimte nooit uit.

Robin Nelisse, dekersverse Antilliaanse international en Utrechts topscorer met veertien doelpunten, lag aan de ketting bij Penders en Patrick Zwaanswijk en ook de vleugels Leroy George en Cedric van der Gun konden weinig uitrichten.

Kopbal

De gevaarlijkste actie kwam nog van invaller Giuseppe Rossini met een kopbal. Toen was de blessuretijd al aangebroken en was het feest op de tribunes, van waaruit Ernie Brandts langdurig werd toegezongen.

Niet voor het allermooiste voetbal, maar wel voor veel punten en een unieke serie overwinningen.

Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met 2-1 gewonnen. Voor de bezoekers kwam de nederlaag in de strijd om de vierde plaats duur te staan. De thuisclub herstelde zich van de afstraffing (7-0) bij Heerenveen van een week eerder.

Harrie Gommans bracht Vitesse in de eerste helft aan de leiding, kort na de rust kwam de Groningse gelijkmaker op naam van Martijn Meerdink. Een kwartier voor tijd kopte aanvoerder Remco van der Schaaf de Arnhemmers naar de volle winst.