BERLIJN - Na de eerste dag van de WK allround in Berlijn noemde Sven Kramer zijn positie riant. Met zijn overtuigde zege op de 5000 meter (6.13,35) nam de titelverdediger uit Oudeschoot zaterdag een voorschot op het kampioenschap.

Dat Kramer de beste allrounder ter wereld is stond eigenlijk al bij voorbaat min of meer vast. Alleen voor de 500 meter was hij nog niet helemaal zeker van zijn zaak. "Dat is voor mij toch altijd even spannend."

Op de sprint was slechts één van zijn concurrenten sneller. Oud-wereldkampioen Shani Davis. Daarmee rekende Kramer vervolgens af op de langere afstand. "Dit geeft een goed gevoel. Ik hoef zondag geen risico's te nemen, kan op zeker rijden. Dat ga ik doen."

Verschil

Voor de 1500, een afstand die Kramer dit seizoen ook steeds beter is gaan beheersen, heeft hij een verschil van ruim twee seconden met Davis.

De Noor Havard Bokko staat op 2,5 seconden. De twee blijven enigszins in het spoor, meer niet. Chad Hedrick staat vierde en lijkt op de weg terug, na sinds de Winterspelen van 2006 een periode van relatieve rust te hebben gekend.

5000 meter

Kramer viel aan op de 5000 meter. "Deze afstand voorzichtig rijden kan eigenlijk niet meer." Hij reed vrijwel uitsluitend rondjes van 29.

Pas bij de één na laatste ronde kwam hij voor het eerst, nipt, boven de dertig seconden uit. Zijn directe tegenstander Enrico Fabris was in geen velden of wegen te bekennen. Vooraf werd de Italiaan nog wel als titelkandidaat gezien.

Wereldtitel

Kramer is op weg naar zijn tweede wereldtitel bij de allrounders. Hij heeft al twee Europese titels. Op de WK afstanden won hij vorig seizoen de 5 en 10 kilometer.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat hij op zijn specialiteiten moet gaan inleveren. Sterker nog, het is niet uitgesloten dat hij zijn heerschappij met de 1500 meter gaat uitbreiden.

Olde Heuvel

Een tweede Nederlandse kandidaat voor het podium lijkt zich nog niet aan te dienen. Wouter Olde Heuvel, vijfde op de 5000 (6.25,06) staat zesde.

De kloof met het brons is vrij fors. Ben Jongejan, recentelijk nog de nummer zes van het EK, is elfde. Carl Verheijen, dit seizoen achtervolgd door tegenslagen, staat veertiende.

Buikgriep

Olde Heuvel is de afgelopen week in aanloop naar de WK allround gehinderd door buikgriep. Dat zei de schaatser uit Losser zaterdag na afloop van de wedstrijden.

Klagen deed hij niet. "Ik heb verder goed kunnen trainen, daarom was afzeggen voor mij geen optie. Verder voelde ik me ook wel redelijk. Wel kwam 'alles' er na de 500 meter even uit, maar daarna ging het meteen weer goed."

Podium

Met zijn prestaties was hij niet ontevreden. "De zesde plaats is mooi. Het uitgangspunt is nu dat tenminste vast te houden. Vooraf had ik ook niet gedacht voor het podium in aanmerking te komen. Daarvoor is de concurrentie nu nog net iets te goed."