BERLIJN - Paulien van Deutekom heeft bij de WK allround in Berlijn na twee afstanden de leiding in het algemeen klassement. De 26-jarige Goudse won zaterdag de 3000 meter in 4.03,33.

Ireen Wüst werd daarin vierde (4.06,32) en staat in de rangschikking nu als derde geklasseerd. De Canadese Christine Nesbitt is tweede, haar landgenote Kristina Groves vierde.

Diane Valkenburg eindigde op de 3000 meter als zesde in een tijd van 4.09,49. De andere debutante, Marrit Leenstra, kon in Berlijn niet overtuigen. De rijdster van Jong Oranje had voor de drie kilometer 4.14,85 nodig en werd daarmee 12e op die afstand. In het klassement staat Valkenburg 6e, Leenstra vindt haar naam terug op de 10e plaats.

Titelprolongatie

Na één dag schaatsen bij de wereldtitelstrijd allround in Berlijn is titelprolongatie van Ireen Wüst geen vanzelfsprekendheid meer. Wüst is slechts derde, niet meer en niet minder.

Na een licht tegenvallende 500 meter reed Van Deutekom de 3000 meter zoals ze dat altijd doet. "Gewoon knallen en wel zien waar het schip strandt." Hoewel in de ritten voor haar het ijs zwaar leek, deed ze geen concessies aan haar uitgangspunt. Het pakte wonderwel goed uit.

Niet onverwacht

Geheel onverwacht kwam de machtsgreep van Van Deutekom niet. Vooraf had Wüst al gezegd dat als er al een bedreiging was, die zeer wel mogelijk uit eigen land (en ploeg) zou komen. Eerder dit jaar op de Europese titelstrijd werd Van Deutekom al tweede, achter Wüst. Begin dit seizoen werd ze afstandskampioene op de 1000 en 1500 meter.

Woest

Wüst begreep niets van de nederlaag, na haar vierde tijd op de 3000 meter. "Daarom ben ik woest. Ik voelde me goed en was er van overtuigd dat ik hier een goede tijd zou neerzetten. Maar al vrij snel in mijn race liepen de rondetijden op. Het verval werd te groot. Het was knokken, vollopen en doodgaan. Ik ben hier gewoon verslagen en daar baal ik van."

Verliezen past niet bij Wüst, de wereldkampioene allround van 2007 en de olympische kampioene (3000 m) van 2006. "Toch geef ik niet op. Nu balen, zondag stralen. Laten we het daar maar op houden. Ik wil knallen op de 1500 meter. In Hamar reed ik daar recentelijk de hele concurrentie op twee seconden. Doe ik dat weer, dan ben ik terug in de race."

Van Deutekom

Van Deutekom werd tweede in Hamar op de mijl, op gepaste afstand van Wüst. In Noorwegen gaf ze echter aan dat de "finetuning" nog moest komen. Ze had intensief doorgetraind en dat leidde tot vermoeidheid. De echte piek moest komen in Berlijn, op het WK. "Toch de belangrijkste wedstrijd van het jaar."

Op de eerste dag kwam die piek er inderdaad. Het leidde niet tot grootspraak bij de rijdster, dit seizoen eigenlijk pas voor het eerst in haar loopbaan echt professional. Ze hield zich op de vlakte. "Er komen nog twee afstanden. Zondag is weer een nieuwe dag."

Heren

Na twee afstanden heeft bij de heren Sven Kramer de leiding in het algemeen klassement. De titelverdediger uit Oudeschoot won zaterdag de 5000 meter, 6.13,35. Eerder op de dag was hij derde geworden op de 500 meter.

In het klassement heeft de Fries een aardige marge opgebouwd ten opzichte van de Amerikaan Shani Davis (tweede), de Noor Havard Bokko (derde) en de Amerikaan Chad Hedrick (vierde). Op de 5000 meter had Kramer ruim vier seconden voorsprong op Bokko, die na 6.17,64 finishte.

Hedrick had voor de afstand 6.18,90 nodig, zijn landgenoot Davis bereikte de streep na 6.23,92. Wouter Olde Heuvel eindigde op de 5 kilometer als vijfde in 6.25,06. Diens TVM-teamgenoot Carl Verheijen kwam na 6.29,39 bij de finish (6e).

Olde Heuvel

Olde Heuvel staat in de tussenstand zesde, Verheijen is de nummer veertien. WK-debutant Ben Jongejan werd twaalfde op de 5000 meter en staat na de eerste dag elfde.