RIJSWIJK - De voetbalclubs uit de eredivisie hebben alle mediabedrijven gevraagd een nieuw bod te doen op de televisierechten. De Eredivisie CV (ECV) hoopt daarmee op hogere bedragen dan uit de eerste biedingsronde.

Ook de SBS-groep (SBS6, Net5 en Veronica), die in de eerste ronde geen bod uitbracht op de rechten voor de samenvattingen, is gevraagd langs te komen voor een gesprek.

Gesprek

De ECV was zaterdag onbereikbaar voor een nadere toelichting, maar directielid Jan de Jong van de NOS bevestigde dat ook de publieke omroep binnenkort bij de ECV langsgaat voor een gesprek. "De vraag is of wij ons bod willen heroverwegen. Op zich is dat niet bijzonder. Het is gewoon de tweede biedingsronde. Bij de vorige veiling ging dat precies zo."

Contract

Aan het einde van dit voetbalseizoen loopt het bestaande driejarige contract met RTL (samenvattingen) en Tele2 (live-voetbal) ter waarde van ongeveer 70 miljoen euro af. Voor de nieuwe partners zijn contracten van drie, vier of vijf jaar mogelijk. De samenvattingen en de live-wedstrijden zijn de hoofdpakketten.

Ontevreden

"We kunnen wel concluderen dat de ECV niet tevreden is over de biedingen uit de eerste ronde", zegt een woordvoerder van kabelmaatschappij Zesko Holding, dat op de live-rechten biedt. "Wij hebben overigens geen uitnodiging gekregen, maar dat is ook niet nodig. We zijn al in gesprek met de ECV."

Voorwaarden

De koepel van de achttien eredivisieclubs is in de tweede ronde ook bereid de voorwaarden in het veilingdocument - de tender - aan te passen. Een van die eisen, het verschuiven van de aanvangstijd van de samenvattingen op zondag van 19.00 naar 20.00 uur, stuitte op veel weerstand.

Invloed

"De ECV heeft zich altijd het recht voorbehouden om eenzijdig voorwaarden te stellen. De mediabedrijven hadden daar geen invloed op. Het komt wat vreemd over als er nu ineens wel te praten valt over die voorwaarden. Maar het kan geen kwaad voor ons", aldus de woordvoerder van Zesko.

De ECV wilde zaterdag niet inhoudelijk ingaan op de binnengekomen biedingen uit de eerste ronde. "We volgen de gebruikelijke procedure", zei directeur Alex Tielbeke. "Tot uiterlijk volgende week kunnen partijen een tweede bod uitbrengen. Daarna buigt onze mediacommissie zich over de biedingen en die zal advies uitbrengen aan de clubs."