ENSCHEDE - FC Twente is het goede gevoel kwijt. De Enschedeërs onderstreepten vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo dat de slechte serie resultaten niet op toeval berust.

Na drie achtereenvolgende nederlagen wist het elftal van trainer Fred Rutten tegen de streekgenoot op miraculeuze wijze nieuw puntenverlies te voorkomen: 2-1.

Blaise N'Kufo eiste de hoofdrol op bij de thuisploeg. De aanvaller maakte vier minuten voor tijd het winnende doelpunt. Het was alweer de achttiende seizoenstreffer voor de topscorer.

Opmars

Een overwinning leek er lange tijd niet in te zitten voor Twente. Gonzalo Garcia-Garcia zette Heracles, dat onder leiding van interim-trainer Gert Heerkes aan een opvallende opmars bezig was, na 72 minuten spelen op voorsprong. Eljero Elia maakte kort daarop gelijk.

Ondanks de bevrijdende zege zal Rutten zich zorgen maken. Het spelniveau van Twente bereikte in de eerste helft tegen de Almeloërs een dieptepunt.

De meest simpele dingen gingen mis bij de thuisploeg, die eerder dit seizoen nog zo geroemd werd voor de aanvallende en aantrekkelijke manier van voetballen.

Engelaar

De vormcrisis lijkt voor een deel toe te schrijven aan de afwezigheid van de aan zijn knie geblesseerde Orlando Engelaar.

Pas als de spelbepaler niet meedoet, blijkt hoe belangrijk hij daadwerkelijk is voor Twente. Ook in het met 1-0 verloren uitduel tegen NAC kon Engelaar vorige week al niet meedoen.

Rutten beseft echter dat met de terugkeer van Engelaar niet alle problemen zijn opgelost. De international was namelijk wel van de partij in de wedstrijden tegen Feyenoord en Sparta, die Twente ook allebei verloor.

Wellenberg

Tegen Heracles was Wout Brama de vervanger van Engelaar. Ook rechterverdediger Luke Wilkshire kon niet meedoen. Hij keerde pas laat terug van de interland tussen Australië en Qatar. Niels Wellenberg startte daardoor vanaf het begin.

Heracles bleef door de slordigheden bij de thuisploeg in de eerste helft zonder enige moeite overeind. Brama was met een afstandsschot nog het dichtst bij een doelpunt.

Overtuiging

Na rust drong Twente wat meer aan, maar de echte overtuiging ontbrak. Garcia-Garcia leek de meegereisde supporters uit Almelo zelfs een droomavond te bezorgen. Hij trapte de bal knap over doelman Sander Boschker: 0-1.

Elia en N'Kufo voorkwamen in een hectische slotfase met twee treffers een crisis bij Twente, dat dankzij de luid bejubelde zege wel de belangrijke vijfde plaats in zicht houdt.