NEW YORK - Lleyton Hewitt heeft zich zaterdag eens te meer de nummer 1 tennisser van de wereld getoond. In de derde ronde in New York overleefde de Australiër de aanval van de Amerikaan James Blake en de antipathie van 22.000 toeschouwers in het Arthur Ashe Stadion. De titelverdediger van de US Open zegevierde in vijf bloedstollende sets die 3 uur 34 minuten vergden: 6-7 6-3 6-4 3-6 -3.

Hewitt was 100 procent gefocust op de tennisbaan. Hij bande de historie uit zijn geest en deed alsof hij de massa niet zag en hoorde. "In de Daviscup heb ik geleerd toptennis te spelen in een vijandige omgeving, in Brazilië en in Spanje. Die ervaringen waren hier goud waard."

Zijn wedstrijd tegen Blake had een voorgeschiedenis. Vorig jaar, toen hij nog geen grandslamwinnaar was, speelde Hewitt ook een vijfsetter tegen de halfbloed met dreadlocks, destijds deelnemer op een wildcard. De Australiër die alle energie in elke slag stopt, ging zich toen te buiten aan een racistische opmerking over een lijnrechter die dezelfde huidskleur had als zijn tegenstander.

Hewitt won de partij met moeite en kreeg na afloop een berisping. De multiculturele samenleving van de VS vond dit een schandaal. De loting koppelde Hewitt en Blake weer aan elkaar in de derde ronde, dus was het logisch dat de geschiedenis werd opgerakeld.

Blake, een uitermate sympathieke persoonlijkheid die Hewitt niets kwalijk nam, leek een uitstekende kans op sportieve revanche te hebben. De 22-jarige New Yorker kwam dit jaar in twee finales en won bovendien het toernooi van Washington. De wildcardhouder van vorig jaar was dit jaar als 25e geplaatst.

Blake won de eerste set in de tiebreak. De 22.000 kijkers in Arthur Ashe gaven hem een ovatie voor elk geslaagd punt. Hewitt bleek echter niet te overdonderen. Hij maakte op de cruciale momenten de minste fouten, hoewel hij niet op zijn best speelde. Hij sloeg amper de helft van zijn eerste opslagen binnen het vak. Blake zou 86 ongedwongen fouten slaan, bijna vijftig met zijn sterkste slag, de forehand return. "Dankzij de fans heb ik twee sets gewonnen", sprak hij direct na afloop.

"In de vijfde set heeft één slechte game van mij alles bedorven. Lleyton bewees dat hij op dit moment de beste tennisser van de wereld is, want hij sloeg onverbiddellijk toe op mijn zwakste momenten."