MOSKOU - De Russische tennissers hebben op de openingsdag van de Daviscupwedstrijd tegen een gehandicapt Servië een comfortabele 2-0-voorsprong genomen.

Bij afwezigheid van de grieperige Servische kopman Novak Djokovic wonnen Nikolaj Davidenko en Mikhail Joezjni beiden hun eerste enkelpartij.

Debutant Victor Troicki maakte er tegen Davidenko wel een echte strijd van. Na een gevecht van drie uur zegevierde de Rus voor eigen publiek in Moskou met 6-1 1-6 6-3 1-6 6-2. Joezjni rekende in vier sets af met de dubbelspecialist Nenad Zimonjic, 2-6 6-3 6-2 6-4.

"We hadden geen keuze vandaag, want ik was naast Troicki de enige die klaar was om te spelen", aldus Zimonjic. "Ik begon goed, maar Mikhail is een topper. Ik heb het geprobeerd, maar het was niet genoeg." Djokovic hoopt zaterdag wel zijn opwachting te kunnen maken in het dubbelspel.

Titelverdediger

Titelverdediger Verenigde Staten staat met enige moeite ook op 2-0 tegen Oostenrijk. Andy Roddick had het zwaar tegen Jürgen Melzer.

In de vijfde set besliste hij de partij met 6-3. James Blake zorgde tegen Stefan Koubek met 5-7 7-5 6-2 6-2 voor de tweede Amerikaanse zege.

Frankrijk

In Roemenië kende Frankrijk een overtuigende start tegen het gastland. Richard Gasquet en Jo-Wilfried Tsonga versloegen respectievelijk Victor Hanescu (7-6 6-4 7-5) en Andrei Pavel (6-7 6-4 6-4 6-4).

Tsonga maakte zijn debuut in de Daviscup. Hij dankte zijn uitverkiezing voor de landenwedstrijd aan zijn finaleplaats bij de Australian Open.

Argentijnen

De Argentijnen kwamen eveneens goed uit de startblokken tegen Groot-Brittannië, dat aantrad zonder Andy Murray. Kopman David Nalbandian ontdeed zich drie sets van Jamie Baker, 6-1 6-3 6-3. Agustin Calleri rekende eenvoudig met 6-3 6-1 6-1 af met Alex Bogdanovic.

"Het ging erg soepel allemaal", stelde Nalbadian na afloop tevreden vast. "Hij is een nieuwe speler en erg jong. Hij was ook wel een beetje nerveus in het begin, maar later ging het beter."

Tsjechen

Ook de Tsjechen hebben tegen België nog maar één zege nodig voor een plek in de volgende ronde. In Ostrava versloeg Tomas Berdych Kristof Vliegen met 6-3 6-1 6-4. Radek Stepanek won met 6-4 7-6 7-6 van Steve Darcis.

Bij de wedstrijden tussen Duitsland en Zuid-Korea en Israël en Zweden is de strijd nog volledig open. Beide landen pakten een partij.