ZEIST - Feyenoord-trainer Bert van Marwijk is de belangrijkste kandidaat om Marco van Basten op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft dit vrijdag gezegd.

Kesler en Van Marwijk hadden vrijdag een eerste oriënterend gesprek. "Na het weekeinde laten we aan elkaar weten of we volgende week opnieuw om de tafel gaan", aldus Kesler.

Van Marwijk heeft een clausule in zijn contract dat hij bij Feyenoord weg kan als hij een aanbod krijgt om bondscoach te worden. Van Basten legt na het Europees kampioenschap deze zomer zijn functie als trainer van Oranje neer.

De Boer

Naast Van Marwijk zou Frank de Boer bij de KNVB in beeld zijn als assistent. Kesler wilde daar vrijdag echter niet op ingaan. "We willen de juiste volgorde bewandelen. Eerst willen we een hoofdcoach aanstellen en dan de assistenten."

De 55-jarige Van Marwijk keerde afgelopen zomer terug als coach van Feyenoord. Na een teleurstellend seizoen vonden de Rotterdammers onder Van Marwijk weer de weg omhoog.

Toen de geruchten toenamen dat Van Marwijk in beeld was bij Oranje, liet de leiding van Feyenoord weten Van Marwijk niet kwijt te willen.

UEFA Cup

In zijn eerste ambsttermijn won Van Marwijk met Feyenoord de UEFA Cup. Daarna ging hij aan de slag bij het Duitse Borussia Dortmund. Hij begon zijn carrière op het hoogste niveau bij Fortuna Sittard.

Guus Hiddink was voor de KNVB de eerste kandidaat, maar de bondscoach van Rusland liet weten dat hij niet beschikbaar was. Vervolgens kwam Van Marwijk in beeld. Ook hij beschikt over de voor de KNVB vereiste internationale ervaring.