AIGLE - De mondiale wielerunie UCI heeft formeel de aanval ingezet op de Deense wielrenner Michael Rasmussen. De UCI vroeg vrijdag de nationale bond van Monaco een tuchtzaak tegen hem te beginnen.

Rasmussen, die vorig jaar namens Rabobank lang de gele trui in de Tour had, fietst op een Monegaskische licentie.

Overtreden

De UCI heeft na lang onderzoek geconcludeerd dat Rasmussen doelbewust de regels heeft overtreden door onjuiste informatie te verstrekken over zijn verblijfplaatsen. Daarmee heeft de Deense klimmer volgens de UCI gepoogd dopingcontroles te ontlopen.

Het is aan de nationale bond om Rasmussen te vervolgen. Als de feiten bewezen worden, kan Rasmussen twee jaar schorsing krijgen.

De Rooij

Toenmalig directeur Theo de Rooij haalde in juli 2007 klassementsleider Rasmussen enkele dagen voor de finish in Parijs uit de Tour, toen duidelijk was geworden dat de Deen tegen de ploeg had gelogen.

Het leidde uiteindelijk tot ontslag van Rasmussen, het opstappen van De Rooij en een reeks hervormingen binnen de Rabobankploeg.

Strijd

Rasmussen is nog altijd in een juridische strijd met de Rabo's verwikkeld. Hij vocht zijn ontslag aan omdat volgens hem de leiding van de ploeg precies wist dat hij vorig jaar in de voorbereiding op de Tour niet in Mexico, maar in Italië trainde.

Bij de UCI had Rasmussen opgegeven dat hij de hele periode in Mexico verbleef. De Deen zoekt momenteel naar een nieuwe ploeg en is van plan dit jaar opnieuw in de Ronde van Frankrijk te verschijnen.