RIJSWIJK - In voetbalminnend Nederland zijn alle ogen komend weekeinde gericht op SC Heerenveen. De Friese ploeg kan de strijd om de landstitel weer een beetje spannend maken. De verrassende nummer drie van de eredivisie gaat zaterdag op bezoek bij de soevereine koploper PSV.

SC Heerenveen staat negen punten achter op de titelverdediger, nummer twee Ajax acht. De Amsterdamse formatie speelt zondag de zware uitwedstrijd tegen Roda JC, dat uit de laatste competitieduels slechts twee punten vergaarde.

PSV is onder interim-trainer Sef Vergoossen nog ongeslagen. De Eindhovense ploeg maakte in het nieuwe jaar vooral indruk in de grote wedstrijden. Feyenoord (0-1), Ajax (0-2) en AZ (0-2) moesten op eigen veld hun meerdere erkennen in de lijstaanvoerder, die met Vergoossen op de bank alleen bij VVV-Venlo punten inleverde (1-1).

Alves

SC Heerenveen verloor eind december bij Roda JC voor de laatste keer (1-0). Daarna is de ploeg van de scheidende trainer Gertjan Verbeek naar een uitstekende vorm gegroeid. De laatste vier overwinningen leverden het indrukwekkende doelsaldo op van 19-1. En dat zonder topscorer Afonso Alves, die vorige week na veel geharrewar alsnog naar Middlesbrough vertrok.

Feyenoord

Feyenoord is voorlopig de grote verliezer in 2008. De Rotterdamse ploeg sprak tijdens de nieuwjaarsreceptie nog optimistisch over een mogelijke landstitel in het jubileumjaar (honderdjarig bestaan). Maar het team van coach Bert van Marwijk zakte door een zwakke serie, met slechts vijf punten uit zes wedstrijden, weg uit de top van de eredivisie. De achterstand op PSV bedraagt liefst elf punten. Feyenoord moet zaterdag bij De Graafschap winnen om niet naar de dreigende zevende positie af te dalen.

FC Groningen

FC Groningen, dat evenals NAC Breda evenveel punten heeft als Feyenoord, treedt zaterdag bij Vitesse aan. De Arnhemse middenmoter zoekt revanche voor de blamerende zevenklapper in Heerenveen. Het excellerende NAC ontvangt zaterdag FC Utrecht. Trainer Ernie Brandts, die ondanks de prima prestaties weg moet na het seizoen, zal ongetwijfeld door het thuispubliek weer fanatiek worden toegejuicht.

Middenmoot

Het ploeterende AZ moet zondag bij NEC winnen om aansluiting te krijgen bij het bovenste deel van de middenmoot. In de onderste regionen zijn de duels VVV-Venlo - Willem II en de Rotterdamse derby Sparta - Excelsior van groot belang.

Streekderby

De 24e speelronde in de eredivisie begint vrijdagavond in Enschede met de immer beladen streekderby tussen FC Twente en Heracles Almelo.