MADRID - Mallorca heeft zaterdag met een verpletterende -1-overwinning op Real Madrid de spanning in de Spaanse titelstrijd teruggebracht. De toeschouwers in Bernabeu wisten niet wat ze zagen, ruim tweeëneenhalf jaar was 'de Koninklijke' in eigen huis ongeslagen geweest in competitieverband.

In november 2000 verloor Real voor het laatst op eigen veld. Toeval bestaat niet: de tegenstander heette destijds Mallorca, het werd 0-2. Een 1-5-nederlaag leed Real voor het laatst in 1999. Toen won Zaragoza met dezelfde cijfers in Bernabeu. Het kostte coach John Toshack zijn baan.

Ronaldo

Real kwam zaterdag zelfs nog aan de leiding door een doelpunt van Ronaldo in de negende minuut. Het was zijn zeventiende competitietreffer, de 300ste in zijn loopbaan. Na de rust was alles opeens anders in Bernabeu dat stiller en stiller werd. Aan de hand van de Kameroenees international Eto'o liepen de eilandbewoners over Real heen: Pandiani, Riera, Eto'o zelf, Roberto Carlos met een eigen doelpunt en Carlos waren verantwoordelijk voor de ontluisterende eindstand.

Real Sociedad

Het bood Real Sociedad nog dezelfde avond de kans Real weer tot op één punt te naderen. Met Sander Westerveld onder de lat slaagden de Basken daarin. Het werd een zwaar bevochten 1-0-overwinning op Sevilla. De gevierde man was Xabi Alonso.

Deportivo

Zondagavond nestelde Deportivo la Coruna zich naast Real Sociedad. De uitblinker was Makaay, die met drie treffers een groot aandeel had in de ruime overwinning op Recreativo Huelva: 5-0.

In de strijd om Champions-League-voetbal bewees Valencia zichzelf een slechte dienst. De titelverdediger verloor onverwacht uit bij Racing Santander met 2-1. Bodipi scoorde namens de thuisploeg twee keer, Rufete was de maker van het doelpunt van de gasten. Middenmoter Barcelona won op eigen veld van hekkensluiter Rayo Vallecano. Het werd 3-0 door doelpunten van Luis Enrique, Marc Overmars en Saviola.