ACCRA/KUMASI - Met Egypte en Kameroen staan twee landen in de finale van de Afrika Cup die grossieren in continentale titels. Egypte, de regerend kampioen, was al vijf keer de beste. Tegenstander Kameroen hoopt dat aantal zondag met winst in de eindstrijd te bereiken.

De ploeg van superster Samuel Eto'o (FC Barcelona) rekende in de halve finale af met gastland Ghana. Alain Nkong werd de held van Kameroen door in de 71e minuut de Ghanese doelman Richard Kingston te passeren. Ghana, met Eric Addo (PSV) en Quincy-Owusu Abeyie (ex-Jong Oranje) in de basis, wist de achterstand van 1-0 vervolgens niet meer weg te poetsen.

Droom

Daarmee kwam een einde aan de droom van Ghana om na Tunesië (2004) en Egypte (2006) het derde thuisland op rij te worden dat het toernooi op zijn naam schrijft.

De bondscoach van Kameroen, Otto Pfister, noemde het bereiken van de finale "een van de mooiste momenten uit mijn carrière".

Egypte

De 'Ontembare Leeuwen' staan in de finale tegenover Egypte. Aan de hand van Amr Zaki heeft die ploeg zich donderdagavond geplaatst voor de finale. De titelhouder won met 4-1 van het sterkere Ivoorkust. Zaki was met twee treffers de grote man bij de Egyptenaren.

Egypte tegen Ivoorkust was een herhaling van de finale van de Afrika Cup in 2006. Ook toen wonnen de Egyptenaren, zij het na strafschoppen. De regerend kampioen had het opnieuw moeilijk met de Europese sterren van Ivoorkust, zoals Didier Drogba, Yaya Touré, Emmanuel Eboué, Salomon Kalou en Didier Zokora.

Drogba

Drogba was in de Ghanese stad Kumasi net als tijdens de finale van 2006 de schlemiel. Toen miste hij in de beslissende strafschoppenreeks een penalty, nu kopte de spits van Chelsea tot twee keer toe alleen voor doelman Al Hadari over.

Het bijzonder effectieve Egypte liet wel zien hoe het moet. Ahmed Fathi bracht zijn ploeg na tien minuten op 1-0, waarna Zaki met twee treffers in de tweede helft Egypte naar de finale schoot.

Keita

Tussendoor zorgde Abdelkader Keita nog voor de eretreffer voor Ivoorkust, dat verder grossierde in het missen van kansen. In de slotfase werd het nog 4-1 door Mohamed Aboutrika.

Egypte werd al vijf keer kampioen van Afrika en is daarmee recordhouder. Zondag wacht in de finale Kameroen, dat vier titels op zak heeft. De laatste keer dat de de 'Ontembare Leeuwen' de Afrika Cup wonnen, was in 2002.