LONDEN - De Premier League wil de grens over. De organisatie van de belangrijkste Engelse voetbalcompetitie heeft donderdag plannen gepresenteerd om met ingang van het seizoen 2010-2011 ook een aantal overzeese wedstrijden mogelijk te maken.

Het idee is in januari een internationale ronde aan het programma toe te voegen waaraan alle 20 clubs meedoen.

"We zijn er trots op dat voetballiefhebbers, zowel hier als in het buitenland, de Premier League zien als de sterkste nationale competitie ter wereld. Die positie willen we graag behouden", lichtte algemeen directeur Richard Scudamore toe.

"Een internationale speelronde is een interessant, innovatief voorstel, dat nog wel heel zorgvuldige bestudering behoeft voordat we het invoeren."

Scudamore sprak van een strategische zet van grote importantie, misschien wel de belangrijkste sinds de League van start ging. "Hierbij vergeleken is het negen jaar oude idee een aantal wedstrijden via pay-per-view aan te bieden relatief klein."

Details

Hij gaf geen verdere details over de gastlanden waaraan hij voor de Premier League denkt. Scudamore wilde wel kwijt dat het nu gelanceerde plan voor een 39e speelronde uitgaat van vijf steden, waar twee wedstrijden worden afgewerkt, een op zaterdag en een op zondag.

De geografische spreiding moet van dien aard zijn dat de tv-kijkers in principe alle duels vanaf zaterdagochtend live kunnen volgen.

Besluit

De Britse media maakten daaruit op dat het om het Verre Oosten, Australië en de Verenigde Staten gaat. De clubs noch de verre speelsteden krijgen invloed op het programma. Naar verwachting valt het definitieve besluit begin volgend jaar. De FIFA moet in overleg met de UEFA de globalisering van de League ook nog goedkeuren.

De eerste reactie van die bonden was niet onverdeeld gunstig. "Dit gaat volgens mij helemaal niet meer om voetbal, maar alleen nog maar om geld", reageerde een geroutineerde UEFA-official. Scudamore sprak tegen dat het plan puur door commerciële bedoelingen is ingegeven of dat buitenlandse clubeigenaren er achter zitten.

"We zijn al een hele tijd bezig met de internationalisering", zei Scudamore. "We zijn overspoeld door voorstellen, maar hebben wel meteen principes gesteld. De belangrijkste was dat alle clubs er profijt van moeten hebben. Het is ook niet zo dat het de fans iets afneemt, het voegt juist iets toe."