SPLIT - Bondscoach Marco van Basten heeft een goed gevoel overgehouden aan de oefenzege op Kroatië. "Er werd heel goed gevoetbald. Dat geeft vertrouwen voor de nabije toekomst. Ik ben tevreden."

Van Basten kon niet precies aangeven waarom het Nederlands elftal na een serie slechte duels nu wel goed presteerde.

Luxemburg

"Dat is ook voetbal. Tegen Luxemburg speelden we ook goed. We kregen toen veel kansen, maar scoorden maar eenmaal. Nu speelden we ook goed maar kregen we minder kansen dan tegen Luxemburg. We scoren nu wel drie keer."

Speelwijze

Van Basten was tevreden over de manier waarop zijn ploeg in de nieuwe speelwijze met een diepe spits en drie aanvallende middenvelders acteerde.

"Ik vond dat er heel veel voetbal in de ploeg zat. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart waren heel gevaarlijk. Ook Ibrahim Afellay bracht veel voetbal. Dat was soms mooi om te zien."

Defensief

Van Basten was ook tevreden over de prestaties die John Heitinga en Tim de Cler in defensief opzicht leverden.

"Zij hebben het heel goed gedaan. Heitinga vormde een sterk koppel met Mathijsen en De Cler zorgde ook aanvallend nog voor veel gevaar. Dat kon omdat Van Bronckhorst en Demy de Zeeuw goed op het middenveld controleerden."

Babel

Minder te spreken was de bondscoach over Ryan Babel die na 55 minuten werd gewisseld voor Afellay.

"Babel begon slecht, de eerste vier ballen raakte hij op een simpele manier kwijt. Op zo'n manier kun je niet voetballen. Daar waren we ontstemd over." Van Basten waakte voor te veel enthousiasme: "We moeten niet vergeten dat dit maar een oefenwedstrijd was. Aan de ander kant vreesden geloof ik ook veel mensen een grote nederlaag. Dat is gelukkig niet gebeurd."

"We hebben het gewoon heel goed gedaan. Dit geeft vertrouwen voor het EK. Kroatië is namelijk een heel goede tegenstander."

Van der Sar

Doelman Edwin van der Sar deelde de tevredenheid van de bondscoach. "Ik ben blij dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld en een resultaat hebben geboekt. Dit geeft ons een ruggensteuntje", aldus Van der Sar voor de camera van SBS6.

"Als het andersom was geweest, waren de rapen waarschijnlijk gaar geweest", voegde hij daar nog aan toe.

Omstandigheden

De omstandigheden in Split waren volgens de recordinternational zeer moeilijk. "We spelen tegen een goede tegenstander, op een slecht veld, met agressieve supporters in het stadion."

"Toch zijn we heel rustig gebleven en hebben we goed op balbezit gespeeld", vond de doelman.

Systeem

Van der Sar toonde zich ook tevreden over het nieuwe systeem van bondscoach Marco van Basten, met drie aanvallende middenvelders en een diepe spits.

"We hadden het idee dat we weinig opschoten met de manier waarop we in de kwalificatieronde speelden. De bondscoach vond dat ook. Op het EK moeten we ook verschillende systemen kunnen spelen, en dit ging goed."